Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Strony
▼
czwartek, 30 czerwca 2022
Ryż smażony z marchewką, groszkiem i jajkiem
Proponuję dziś przepis na pyszny i prosty obiad, nic dodać nić ująć tylko gotować.
Życzę smacznego :-)
Jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
3 torebki ryżu paraboiled (300 g)
1 cebula
350 g mrożonego groszku z marchewką
1 jajko
sos sojowy
oliwa
sól, pieprz, curry i np. czosnek granulowany
tarty ser grana padano lub parmezan
świeże listki bazylii do dekoracji
Wykonanie:
1. 3 torebki ryżu gotujemy w osolonym wrzątku przez 16 minut, a następnie odstawiamy na bok.
2. W większym garnku rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy 1 cebulę pokrojoną drobno, do zeszklenia.
3. Następnie wrzucamy 350 g mrożonego groszku z marchewką i chwilę smażymy. Następnie przyprawiamy np. curry, solą i pieprzem. Chwilę smażymy.
4. Następnie warzywa zgarniamy na jedną stronę garnka, w to miejsce wbijamy 1 jajko, łyżką drewnianą rozkłócamy i smażymy i mieszamy z całością.
5. Następnie dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i chwilę smażymy.
6. Dodajemy sos sojowy, mniej więcej 1 łyżkę lub więcej. Mieszamy i chwilę smażymy.
7. Ewentualnie jeszcze trochę przypraw np. soli.
8. Na koniec jeszcze trochę tartego sera grana padano lub parmezanu i gotowe. Podajemy przyozdobione świeżymi listkami bazylii i posypane tymże serem.
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuń