poniedziałek, 16 marca 2015

Risotto klasyczne + filmik


Dziś przedstawiam przepis na klasyczne risotto - danie z kuchni włoskiej.
Do przepisu niezbędny jest ryż arborio, gorący bulion, twardy ser i białe wytrawne wino.
Danie jest przepyszne, ze swej natury bezglutenowe, serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (3.01.2020 r.) -> na końcu posta.

* * *

Składniki na większy gar:
  • 1 cebula
  • 400 g ryżu arborio
  • ok. 250 ml białego wytrawnego wina
  • ok. półtora litra gorącego bulionu
  • masło oraz kilka plastrów zmrożonego
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • starty ser parmezan, grana padano, pecorino...
Wykonanie:
 1. Na oliwie ze sporą łyżką masła dusimy pokrojoną drobno cebulę.














2. Dusimy cebulkę do miękkości.















3. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy ogień i smażymy ryż. Cały czas mieszamy.













4. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty, wtedy wlewamy wino i czekamy aż odparuje alkohol. Cały czas mieszamy.












5. Gdy odparuje alkohol, to przychodzi czas na bulion. W międzyczasie możemy posolić, następnie stopniowo, po jednej chochli dolewamy bulionu. Uwaga - powinien być gorący!. Cały czas mieszamy. Ten proces wchłaniania rosołu przez ryż trwa jakiś czas. A my cały czas mieszamy, aż ryż będzie miękki. Potrzebujemy do tego właśnie około litra-półtora rosołu.






6. Gdy ryż zmięknie, to dodajemy starty ser i mieszamy. Tego sera tak na wyczucie. Trudno określić ilość. Taka spora garść.












7. Następnie dodajemy kilka plastrów zmrożonego masła. Można wymieszać, a można pozostawić w ten sposób.













8. Przykrywamy i na 2 minuty odstawiamy. Podajemy posypane startym serem parmezanem lub grana padano. Możemy dodać plaster zmrożonego masła. Smacznego! :-)















Poniżej zapraszam na filmik:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz