Do przepisu niezbędny jest ryż arborio, gorący bulion, twardy ser i białe wytrawne wino.
Danie jest przepyszne, ze swej natury bezglutenowe, serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (3.01.2020 r.) -> na końcu posta.
* * *
Składniki na większy gar:
- 1 cebula
- 400 g ryżu arborio
- ok. 250 ml białego wytrawnego wina
- ok. półtora litra gorącego bulionu
- masło oraz kilka plastrów zmrożonego
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- starty ser parmezan, grana padano, pecorino...
1. Na oliwie ze sporą łyżką masła dusimy pokrojoną drobno cebulę.
2. Dusimy cebulkę do miękkości.
3. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy ogień i smażymy ryż. Cały czas mieszamy.
4. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty, wtedy wlewamy wino i czekamy aż odparuje alkohol. Cały czas mieszamy.
5. Gdy odparuje alkohol, to przychodzi czas na bulion. W międzyczasie możemy posolić, następnie stopniowo, po jednej chochli dolewamy bulionu. Uwaga - powinien być gorący!. Cały czas mieszamy. Ten proces wchłaniania rosołu przez ryż trwa jakiś czas. A my cały czas mieszamy, aż ryż będzie miękki. Potrzebujemy do tego właśnie około litra-półtora rosołu.
6. Gdy ryż zmięknie, to dodajemy starty ser i mieszamy. Tego sera tak na wyczucie. Trudno określić ilość. Taka spora garść.
7. Następnie dodajemy kilka plastrów zmrożonego masła. Można wymieszać, a można pozostawić w ten sposób.
8. Przykrywamy i na 2 minuty odstawiamy. Podajemy posypane startym serem parmezanem lub grana padano. Możemy dodać plaster zmrożonego masła. Smacznego! :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz