Proponuję dziś pyszne ale i pracochłonne, i czasochłonne ciasto, jednakże ten wysiłek się opłaca, bo jest przepyszne. Jest to seromakowiec na domowej masie makowej z sernikiem z wiaderka.
Można pójść na skróty i użyć maku z puszki, ale szczerze mówiąc nie polecam, jest niedobry, nie ma porównania do prawdziwej masy makowej i jeżeli nie mamy czasu to po prostu upieczmy sernik, a gdy możemy sobie pozwolić na trochę trudu, to wtedy koniecznie przygotujmy domową masę makową.
Ten seromakowiec jest na spodzie z ciasta, nie z ciasta kruchego, nie z ciasteczek, tylko ze zwykłego ciasta. Ale można pominąć ten etap, ciasto równie dobrze można upiec bez spodu. Ja jednak lubię ten spód i dlatego w moim przepisie nie pomijam tego elementu.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *