
Proponuję dziś przepis na przepyszne domowe lody miętowe bez maszyny do lodów, wystarczy tylko mikser, dobre składniki i cierpliwość. Te dobre składniki to przede wszystkim mleko, śmietanka i żółtka czyli podstawa lodów z dawnych lat, lodów do jakich tęsknimy, ponieważ sklepy oferują nam jedynie chemiczne mieszanki.
Prawdziwe lody to właśnie mleko i żółtka, te lody wymagają czasu i wysiłku, trzeba się namęczyć, namiksować, potem mieszać podczas schładzania, ale te wszystkie zabiegi są niezbędne, by uzyskać właśnie ten smak czyli smak prawdziwych lodów mlecznych.
W zamrażalce zamarzają na kość, więc przed nakładaniem trzeba dać im czas by odtajały - są tak pyszne, że można im wybaczyć te wszystkie niedogodności.
Domowe lody na moim blogu oparte są na jednej świętej recepturze i każde następne lody są jedynie modyfikacją -> Domowe lody waniliowe bez maszyny.
Smak miętowy tych lodów to stary sekret cukierników z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku - a to są po prostu krople żołądkowe.
Trzeba ich trochę "chlusnąć" w masę lodową, ale dzięki nim uzyskujemy smak miętowy nie taki nachalny, uderzający, a właśnie delikatny i naturalny, taki jaki powinien być.
Dopełnieniem smaków jest gorzka czekolada.
Zielony kolor to po prostu chlorella, którą może zastąpić jakikolwiek barwnik spożywczy.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony jest filmik - na końcu posta.
P.S. By uzyskać lody kakaowe - to wystarczy w czasie gotowania mleka ze śmietanką dodać kilka łyżek kakao.
By uzyskać lody kawowe - podobnie, zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną.
Jeśli chcemy lody owocowe, to do miksującej się masy żółtkowej z mlekiem i śmietanką - dodajemy zmiksowane np. truskawki.
Ale pamiętamy, że zawsze bazą tych lodów jest mleko, śmietanka i żółtka - i takie lody są najlepsze na świecie :-)
* * *