piątek, 28 czerwca 2019

Domowe lody miętowe bez maszyny + filmik

Proponuję dziś przepis na przepyszne domowe lody miętowe bez maszyny do lodów, wystarczy tylko mikser, dobre składniki i cierpliwość. Te dobre składniki to przede wszystkim mleko, śmietanka i żółtka czyli podstawa lodów z dawnych lat, lodów do jakich tęsknimy, ponieważ sklepy oferują nam jedynie chemiczne mieszanki. 
Prawdziwe lody to właśnie mleko i żółtka, te lody wymagają czasu i wysiłku, trzeba się namęczyć, namiksować, potem mieszać podczas schładzania, ale te wszystkie zabiegi są niezbędne, by uzyskać właśnie ten smak czyli smak prawdziwych lodów mlecznych.
W zamrażalce zamarzają na kość, więc przed nakładaniem trzeba dać im czas by odtajały - są tak pyszne, że można im wybaczyć te wszystkie niedogodności.

Domowe lody na moim blogu oparte są na jednej świętej recepturze i każde następne lody są jedynie modyfikacją -> Domowe lody waniliowe bez maszyny.

Smak miętowy tych lodów to stary sekret cukierników z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku - a to są po prostu krople żołądkowe.
Trzeba ich trochę "chlusnąć" w masę lodową, ale dzięki nim uzyskujemy smak miętowy nie taki nachalny, uderzający, a właśnie delikatny i naturalny, taki jaki powinien być.

Dopełnieniem smaków jest gorzka czekolada.

Zielony kolor to po prostu chlorella, którą może zastąpić jakikolwiek barwnik spożywczy.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony jest filmik - na końcu posta.

P.S. By uzyskać lody kakaowe - to wystarczy w czasie gotowania mleka ze śmietanką dodać kilka łyżek kakao.

By uzyskać lody kawowe - podobnie, zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną.

Jeśli chcemy lody owocowe, to do miksującej się masy żółtkowej z mlekiem i śmietanką - dodajemy zmiksowane np. truskawki.

Ale pamiętamy, że zawsze bazą tych lodów jest mleko, śmietanka i żółtka - i takie lody są najlepsze na świecie :-)

* * *