poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Taboulé inaczej z kaszą jaglaną + filmik

Taboulleh
Przedstawiam dziś danie z kuchni arabskiej, którym zainspirowałam się na blogu Wino Francja Kuchnia , ale lekko je zmodyfikowałam, to znaczy dodałam kukurydzę, ale też zupełnie inaczej gotuję kaszę jaglaną, ponieważ kasza jaglana wymaga dokładnego wypłukania przed gotowaniem, by pozbawić ją charakterystycznej goryczki. Zamiana na kaszę jaglaną (w pierwotnej wersji jest kuskus lub kasza bulgur) sprawia, że sałatka ta staje się taka bardziej polska. Ponadto nie ma tu pietruszki czy granatu, bo właśnie taka inna, spolszczona wersja - smakuje nam najbardziej.

Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że ta sałatka najlepiej smakuje na świeżo, schłodzona "odleżana" w lodówce, traci niestety sporo na swoim smaku.

Dzięki użyciu kaszy jaglanej danie to jest bezglutenowe.

Jeżeli pominiemy dodatek masła do kaszy i zastąpimy je oliwą, wtedy nasza sałatka będzie również wegańska.

Do przepisu został dołączony filmik (07.12.2018).

Serdecznie polecam :-)

* * *