Dawno nie było ciasta z kremem, zatem oto takie ciasto proste i pyszne, prawie jak tort. Tym razem biszkopt jest kawowy, ale delikatnie i krem kajmakowy też nie jest nachalny tylko lekki, śmietankowy, całość ładnie się uzupełnia, zatem serdecznie polecam :-)
Krem zrobiłam w nadzwyczaj prosty sposób, po prostu ubiłam śmietanę i w trakcie ubijania dodawałam kajmak prosto z puszki, ale polecam by go najpierw lekko podgrzać, wtedy lepiej połączy się z bitą śmietaną.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na blachę 24cm x 24cm):
Biszkopt kawowy:
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mocnego naparu z kawy
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 800 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 puszka kajmaku
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki wrzątku
- 1 łyżka żelatyny
- ok. 250 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki cukru
- sok z cytryny
Wykonanie:
1. Biszkopt: 6 białek ubijamy ze szklanką cukru. Następnie dodajemy 6 żółtek i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy 200 g mąki pszennej tortowej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy 50 g mąki ziemniaczanej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką kakao, miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.
2. Dno blachy 24cm x 24cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
Kroimy na następny dzień i zajadamy, jest przepysznie, serdecznie polecam :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
pyszne ciasto.wszystkim w święta smakowało
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJeśli mam standardową blachę to składników ma być x2?
OdpowiedzUsuńStandardową, znaczy jaką?
UsuńNice post thank you Paul
OdpowiedzUsuńNapar z kawy kiedy lejemy i czy gorący
OdpowiedzUsuńStandardowa blaszka jest ok nie potrzeba podwajać porcji, właśnie zrobiłam
OdpowiedzUsuń