czwartek, 15 grudnia 2022

Biszkopt kawowy z kremem kajmakowym

Dawno nie było ciasta z kremem, zatem oto takie ciasto proste i pyszne, prawie jak tort. Tym razem biszkopt jest kawowy, ale delikatnie i krem kajmakowy też nie jest nachalny tylko lekki, śmietankowy, całość ładnie się uzupełnia, zatem serdecznie polecam :-)

Krem zrobiłam w nadzwyczaj prosty sposób, po prostu ubiłam śmietanę i w trakcie ubijania dodawałam kajmak prosto z puszki, ale polecam by go najpierw lekko podgrzać, wtedy lepiej połączy się z bitą śmietaną. 

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na blachę 24cm x 24cm):
Biszkopt kawowy:
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mocnego naparu z kawy
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
Krem kajmakowy:
  • 800 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
Poncz:
  • ok. 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
do dekoracji rodzynki, cukiereczki czekoladowe, orzechy

Wykonanie:
1. Biszkopt: 6 białek ubijamy ze szklanką cukru. Następnie dodajemy 6 żółtek i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy 200 g mąki pszennej tortowej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy 50 g mąki ziemniaczanej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką kakao, miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.

2. Dno blachy 24cm x 24cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.

Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.



3. Wieczorem czas na krem. Zaczynamy od przygotowania żelatyny. Do połowy szklanki gorącej wody wsypujemy 1 łyżkę żelatyny, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.






4. Poncz: ok. 250 ml gorącej wody + 2 łyżeczki cukru + sok z cytryny.










5. Wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, ścinamy wierzch, usuwamy papier i przecinamy.









6. Do misy miksera wlewamy 800 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% i zaczynamy miksować.









7. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo po łyżce kajmaku. Ja nakładam prosto z puszki, ale polecam jednak przed ubijaniem lekko podgrzać kajmak, wtedy lepiej połączy się ze śmietaną.






8. W trakcie miksowania na przemian z kajmakiem dodajemy po łyżce wystudzonej żelatyny. I miksujemy tak, aż krem będzie gęsty i będzie widoczny ślad śmigiełek.







9. Dno blachy wykładam nowym papierem do pieczenia, przekłam pierwszą część biszkoptu i nasączam ponczem.








10. Następnie nakładamy większą część kremu, a na krem drugą część biszkoptu.









11. Górną cześć biszkoptu też nasączamy ponczem i wierzch smarujemy pozostałym kremem. Chowamy do lodówki na jakieś 2 godziny.







12. Dekorujemy schłodzone ciasto, można orzechami, ja rodzynkami i cukiereczkami czekoladowymi. Udekorowane ciasto chowamy do lodówki na całą noc.

Kroimy na następny dzień i zajadamy, jest przepysznie, serdecznie polecam :-)









Poniżej zapraszam na filmik:





7 komentarzy:

  1. pyszne ciasto.wszystkim w święta smakowało

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli mam standardową blachę to składników ma być x2?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice post thank you Paul

    OdpowiedzUsuń
  4. Napar z kawy kiedy lejemy i czy gorący

    OdpowiedzUsuń
  5. Standardowa blaszka jest ok nie potrzeba podwajać porcji, właśnie zrobiłam

    OdpowiedzUsuń