czwartek, 15 grudnia 2022

Biszkopt kawowy z kremem kajmakowym

Dawno nie było ciasta z kremem, zatem oto takie ciasto proste i pyszne, prawie jak tort. Tym razem biszkopt jest kawowy, ale delikatnie i krem kajmakowy też nie jest nachalny tylko lekki, śmietankowy, całość ładnie się uzupełnia, zatem serdecznie polecam :-)

Krem zrobiłam w nadzwyczaj prosty sposób, po prostu ubiłam śmietanę i w trakcie ubijania dodawałam kajmak prosto z puszki, ale polecam by go najpierw lekko podgrzać, wtedy lepiej połączy się z bitą śmietaną. 

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na blachę 24cm x 24cm):
Biszkopt kawowy:
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mocnego naparu z kawy
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
Krem kajmakowy:
  • 800 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny
Poncz:
  • ok. 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
do dekoracji rodzynki, cukiereczki czekoladowe, orzechy

Wykonanie:
1. Biszkopt: 6 białek ubijamy ze szklanką cukru. Następnie dodajemy 6 żółtek i miksujemy na najwolniejszych obrotach, następnie 3 łyżki mocnego i wystudzonego naparu z kawy i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy 200 g mąki pszennej tortowej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy 50 g mąki ziemniaczanej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką kakao, miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.

2. Dno blachy 24cm x 24cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.

Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.



3. Wieczorem czas na krem. Zaczynamy od przygotowania żelatyny. Do połowy szklanki gorącej wody wsypujemy 1 łyżkę żelatyny, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.






4. Poncz: ok. 250 ml gorącej wody + 2 łyżeczki cukru + sok z cytryny.










5. Wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, ścinamy wierzch, usuwamy papier i przecinamy.









6. Do misy miksera wlewamy 800 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% i zaczynamy miksować.









7. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo po łyżce kajmaku. Ja nakładam prosto z puszki, ale polecam jednak przed ubijaniem lekko podgrzać kajmak, wtedy lepiej połączy się ze śmietaną.






8. W trakcie miksowania na przemian z kajmakiem dodajemy po łyżce wystudzonej żelatyny. I miksujemy tak, aż krem będzie gęsty i będzie widoczny ślad śmigiełek.







9. Dno blachy wykładam nowym papierem do pieczenia, przekłam pierwszą część biszkoptu i nasączam ponczem.








10. Następnie nakładamy większą część kremu, a na krem drugą część biszkoptu.









11. Górną cześć biszkoptu też nasączamy ponczem i wierzch smarujemy pozostałym kremem. Chowamy do lodówki na jakieś 2 godziny.







12. Dekorujemy schłodzone ciasto, można orzechami, ja rodzynkami i cukiereczkami czekoladowymi. Udekorowane ciasto chowamy do lodówki na całą noc.

Kroimy na następny dzień i zajadamy, jest przepysznie, serdecznie polecam :-)









Poniżej zapraszam na filmik:





10 komentarzy:

  1. pyszne ciasto.wszystkim w święta smakowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. A kiedy kawę dodaje i do czego ?

      Usuń
    3. Też dziś tego szukałam bo w opisowym wykonaniu nie ma nic o kawie.... Aż obejrzałam filmik i ona te 3 ludzki naparu z kseyoff dolewa do biszkoptu przed wsypaniem mąki 🙈

      Usuń
    4. Bardzo przepraszam za niedopatrzenie w opisie, oczywiście napar z kawy dodajemy przed wsypaniem mąki, tak jak na filmiku. Opis już poprawiłam.

      Usuń
  2. Jeśli mam standardową blachę to składników ma być x2?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice post thank you Paul

    OdpowiedzUsuń
  4. Napar z kawy kiedy lejemy i czy gorący

    OdpowiedzUsuń
  5. Standardowa blaszka jest ok nie potrzeba podwajać porcji, właśnie zrobiłam

    OdpowiedzUsuń