czwartek, 6 czerwca 2024

Cytrynowiec

Witam po długiej przerwie. Wracam z przepysznym ciastem cytrynowym. Akurat na gorące dni przedstawiam przepis pyszny biszkopt przełożony niezwykłym kremem, który po schłodzeniu przypomina cytrynowy sorbet, z polewą czekoladową i lukrem cytrynowym. Po prostu coś niewiarygodnie pysznego. Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm)

Biszkopt:
  • 180 g mąki krupczatki (wersja bezglutenowa: 90 g mąki z ziaren amarantusa + 90 g mąki ziemniaczanej)
  • 200 g cukru
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cytrynowy:
  • 125 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 ml wody
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cytryny
Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • odrobina mleka
Lukier cytrynowy:
  • ok. 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Do miski wbijamy białka, żółtka do osobnej miseczki. Dodajemy szczyptę soli, 200 g cukru i ubijamy na sztywno.




2. Do ubitych białek stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na najwolniejszych obrotach.









3. 180 g mąki krupczatki mieszamy z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i wsypujemy stopniowo do masy dalej miksując na najwolniejszych obrotach.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.






4. Następnie ciasto biszkoptowe przelewamy do foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia.








5. Pieczemy przez ok.35-40 minut w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół.









6. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Gdy już wystygnie to ściągamy papier ze spodu i przecinamy go na pół. Staramy się nie usuwać swoistej skórki z wierzchu biszkoptu. Bez niej polewa czekoladowa wsiąknie w ciasto.





7. Na tarce o drobnych oczkach trzemy skórkę z dwóch sparzonych wcześniej cytryn.









8. Następnie wyciskamy z nich sok.











9. Do szklanki wsypujemy 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej i zalewamy to wodą - pół szklanki, i miksujemy.









10. Do rondelka przekładamy 125 g masła, wlewamy 2 szklanki wody (500 ml).









11. Wsypujemy 180 g cukru i zagotowujemy całość.










12. Do wcześniej przygotowanej wody z mąką ziemniaczaną dodajemy startą skórkę z cytryny.









13. Wlewamy sok z cytryny i miksujemy.










14. Do gotującej się masy dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką z cytryny i przygotowujemy swoisty budyń. Gotujemy aż zgęstnieje.







15. Gorący "budyń" wylewamy na pierwszy blat biszkoptu.










16. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i odstawiamy do wystudzenia - ok. 30 minut.









17. Przygotowujemy polewę czekoladową: składniki polewy umieszczamy w rondelku i na wolnym ogniu podgrzewamy aż składniki się połączą. Gdy trochę przestygnie to polewamy ciasto.






18. Przygotowujemy lukier. Nie musi być dużo lukru, tylko trochę: 3 łyżki cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny.








19. Następnie lukrem na polewie czekoladowej malujemy esy-floresy. I umieszczamy ciasto w lodówce na całą noc. Kroimy następnego dnia i zajadamy. Jest przepyszne. Serdecznie polecam :-)













Poniżej zapraszam na filmik:






1 komentarz:

  1. Znajdź setki inspirujących przepisów na Thermomix na naszej stronie. Szybkie, zdrowe i pyszne dania czekają na Ciebie! Odwiedź Dietomix i gotuj z pasją.
    Thermomix przepisy sprawdź

    OdpowiedzUsuń