Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Witam po długiej przerwie. Wracam z przepysznym ciastem cytrynowym. Akurat na gorące dni przedstawiam przepis pyszny biszkopt przełożony niezwykłym kremem, który po schłodzeniu przypomina cytrynowy sorbet, z polewą czekoladową i lukrem cytrynowym. Po prostu coś niewiarygodnie pysznego. Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm)
Biszkopt:
180 g mąki krupczatki (wersja bezglutenowa: 90 g mąki z ziaren amarantusa + 90 g mąki ziemniaczanej)
200 g cukru
6 jajek (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cytrynowy:
125 g masła
180 g cukru
500 ml wody
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cytryny
Polewa czekoladowa:
100 g masła
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru pudru
odrobina mleka
Lukier cytrynowy:
ok. 3 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Do miski wbijamy białka, żółtka do osobnej miseczki. Dodajemy szczyptę soli, 200 g cukru i ubijamy na sztywno.
2. Do ubitych białek stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na najwolniejszych obrotach.
3. 180 g mąki krupczatki mieszamy z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i wsypujemy stopniowo do masy dalej miksując na najwolniejszych obrotach.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
4. Następnie ciasto biszkoptowe przelewamy do foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia.
5. Pieczemy przez ok.35-40 minut w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół.
6. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Gdy już wystygnie to ściągamy papier ze spodu i przecinamy go na pół. Staramy się nie usuwać swoistej skórki z wierzchu biszkoptu. Bez niej polewa czekoladowa wsiąknie w ciasto.
7. Na tarce o drobnych oczkach trzemy skórkę z dwóch sparzonych wcześniej cytryn.
8. Następnie wyciskamy z nich sok.
9. Do szklanki wsypujemy 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej i zalewamy to wodą - pół szklanki, i miksujemy.
10. Do rondelka przekładamy 125 g masła, wlewamy 2 szklanki wody (500 ml).
11. Wsypujemy 180 g cukru i zagotowujemy całość.
12. Do wcześniej przygotowanej wody z mąką ziemniaczaną dodajemy startą skórkę z cytryny.
13. Wlewamy sok z cytryny i miksujemy.
14. Do gotującej się masy dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką z cytryny i przygotowujemy swoisty budyń. Gotujemy aż zgęstnieje.
15. Gorący "budyń" wylewamy na pierwszy blat biszkoptu.
16. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i odstawiamy do wystudzenia - ok. 30 minut.
17. Przygotowujemy polewę czekoladową: składniki polewy umieszczamy w rondelku i na wolnym ogniu podgrzewamy aż składniki się połączą. Gdy trochę przestygnie to polewamy ciasto.
18. Przygotowujemy lukier. Nie musi być dużo lukru, tylko trochę: 3 łyżki cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny.
19. Następnie lukrem na polewie czekoladowej malujemy esy-floresy. I umieszczamy ciasto w lodówce na całą noc. Kroimy następnego dnia i zajadamy. Jest przepyszne. Serdecznie polecam :-)
Znajdź setki inspirujących przepisów na Thermomix na naszej stronie. Szybkie, zdrowe i pyszne dania czekają na Ciebie! Odwiedź Dietomix i gotuj z pasją. Thermomix przepisy sprawdź
Znajdź setki inspirujących przepisów na Thermomix na naszej stronie. Szybkie, zdrowe i pyszne dania czekają na Ciebie! Odwiedź Dietomix i gotuj z pasją.
OdpowiedzUsuńThermomix przepisy sprawdź