wtorek, 17 kwietnia 2018

Wegetariańska zupa pomidorowa + filmik

Bardzo lubię zupy bezmięsne, a nawet wegańskie. Moja pomidorowa jest natomiast wegetariańska, ponieważ dodałam do niej śmietanki. Weganie mogą dodać mleka kokosowego, ale mnie ten smak w pomidorowej akurat nie pasuje. Gdybym miała możliwość kupić śmietankę sojową, to takiej bym użyła, ale że nie mam, dlatego jest zwykła śmietanka. A dlaczego śmietanka? 
Kwaśna śmietana zawsze zważy się w zupie, żadne hartowanie nic nie daje, a słodka śmietanka 30% genialnie zabiela zupę bez żadnego hartowania i też poprawa smak, ponieważ odrobinę eliminuje kwaśność przecieru pomidorowego i w efekcie zupa jest przepyszna.
Podaję proporcje na wielki gar zupy, bo przecież pomidorówki nie można ugotować w naparstku, to musi być ilość by się najeść i mieć jeszcze zupę na jakieś następne dwa dni.
Do przepisu dołączam filmik na końcu wpisu - miłego oglądania i gotowania :-)

Przepis jest bezglutenowy :-)

* * *