czwartek, 19 lutego 2015

Bezy

Jeżeli zostaną nam białka, z którymi nie wiadomo co zrobić, to najlepiej zrobić bezy, już trzy białka wystarczą na jedną blachę słodkości, najlepiej jak wcześniej te białka odpoczywały sobie w lodówce przez parę dni.
Ja lubię bezy chrupiące, nie ciągutki, więc mój przepis jest dla entuzjastów chrupkości, według mnie chrupiące bezy są najlepsze.
W tym przepisie używam zwykłego cukru, nie cukru pudru. Cukier puder wypada wątpliwie w wypiekach, obawiam się co do jego składu, ile jest tak zwanego cukru w cukrze. Nie wiedzieć czemu bezy na cukrze pudrze robią się brązowe i swym wyglądem bardziej przypominają leśne pieczarki niż bezy, a smak też jest dziwny. Dlatego zwykły cukier jest lepszy.

Dlatego polecam mój przepis na bezy i życzę smacznego :-)

Do przepisu został dołączony filmik (14.07.2022) -> na końcu posta.


* * *