sobota, 16 listopada 2019

Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem + filmik

Listopad to miesiąc rogali, szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne, zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie.
Ciasto nie wymaga wyrastania, mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki placek, wycinamy trójkąty i nadziewamy.
Można nadziać marmoladą, czekoladą, masłem orzechowym, czymkolwiek chcemy.
Tym razem użyłam gotowej masy z białego maku, którą można kupić w każdym większym sklepie. Bardzo mnie to ucieszyło, bo białego maku w ogóle nie da się kupić (no chyba że mieszka się w Poznaniu) i trzeba go zamawiać przez internet, a potem jeszcze robota z przygotowaniem tego maku, ech, po co się męczyć, jak mamy gotową w puszce, która okazała się całkiem udana i smaczna.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *