czwartek, 29 czerwca 2017

Kotlety z buraków (wegańskie i bezglutenowe) #7

Dieta roślinna, a przy tym bezglutenowa, nie musi być jałowa, monotonna i ograniczona, wręcz przeciwnie, daje całe mnóstwo możliwości i otwiera nas na smaki i rozwiązania, na które nie zdecydowalibyśmy się jedząc tradycyjnie. 
Kotlety z buraków, chrupiące, aromatyczne, przepyszne i bezglutenowe (gdy użyjemy bezglutenowej mąki owsianej i bezglutenowej bułki tartej), mogą idealnie zaspokajać nasze potrzeby smakowe, a przy tym żadne zwierzę nie musi zostać w tym celu zamordowane.
Do tego dania zainspirował mnie przepis z mojej biblii - Jadłonomii, wersji książkowej, nie znalazłam odpowiednika w sieci, więc nie mogę przepisu podlinkować, podaję zatem namiary w książce ("Jadłonomia" Marty Dymek, str. 31 -> Burgery ulubione) oraz przepis z sieci z bloga Health and the city -> Wegańskie burgery.
Ogromnie polecam :-)

* * *