czwartek, 20 października 2022

Szybkie ciasto z jagodami


Zapraszam dziś na bardzo prosty przepis gwarantujący pyszne owocowe ciasto, ale najlepiej smakujące właśnie z jagodami albo borówkami. Można do tego ciasta użyć owoców mrożonych.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 24cm x 24cm):
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • ok. 300 g jagód
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
Wykonanie:
1. Do misy miksera wbijamy 4 jajka, wsypujemy 1 szklankę cukru, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na puszystą masę.





2. Do miksującej masy wlewamy stopniowo pół szklanki oleju.










3. Następnie stopniowo wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej zmieszanej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia i dalej miksujemy, teraz już na najwolniejszych obrotach.







4. Jagody mieszamy z odrobiną mąki. W tym przepisie użyłam jagód mrożonych, z mrożonymi owocami ciasto też się świetnie udaje.








5. Następnie 2/3 jagód mieszamy z ciastem.










6. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Ciasto przekładamy na blachę.







7. Na wierzch wykładamy pozostałe jagody.










8. Pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.









9. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. Jak wystygnie - zajadamy :-)

Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne, przepyszne, serdecznie polecam :-)













Poniżej zapraszam na filmik:




9 komentarzy:

  1. Czy można użyć mrożone borówki amerykańskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Z mrożonymi owocami też piekłam i ciasto się udaje. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. W ilu stopniach pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w punkcie 6 - pieczemy w 180 stopniach C.

      Usuń
  3. Właśnie upiekłam ciasto. Jest smaczne 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. A mozna posypac kruszonka

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka pojemnosc szklanki

    OdpowiedzUsuń