Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam dziś na bardzo prosty przepis gwarantujący pyszne owocowe ciasto, ale najlepiej smakujące właśnie z jagodami albo borówkami. Można do tego ciasta użyć owoców mrożonych.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 24cm x 24cm):
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
ok. 300 g jagód
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
Wykonanie:
1. Do misy miksera wbijamy 4 jajka, wsypujemy 1 szklankę cukru, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na puszystą masę.
2. Do miksującej masy wlewamy stopniowo pół szklanki oleju.
3. Następnie stopniowo wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej zmieszanej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia i dalej miksujemy, teraz już na najwolniejszych obrotach.
4. Jagody mieszamy z odrobiną mąki. W tym przepisie użyłam jagód mrożonych, z mrożonymi owocami ciasto też się świetnie udaje.
5. Następnie 2/3 jagód mieszamy z ciastem.
6. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Ciasto przekładamy na blachę.
7. Na wierzch wykładamy pozostałe jagody.
8. Pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.
9. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. Jak wystygnie - zajadamy :-)
Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne, przepyszne, serdecznie polecam :-)
Czy można użyć mrożone borówki amerykańskie?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Z mrożonymi owocami też piekłam i ciasto się udaje. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńW ilu stopniach pieczemy?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w punkcie 6 - pieczemy w 180 stopniach C.
UsuńWłaśnie upiekłam ciasto. Jest smaczne 😋
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńSzybko znika
UsuńA mozna posypac kruszonka
OdpowiedzUsuńA jaka pojemnosc szklanki
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne ☺️
OdpowiedzUsuń