piątek, 17 października 2014

Bezglutenowe pączki serowe + filmik

Przedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe pączki serowe. Najsmaczniejsze są na świeżo, jak każde pączki, a najlepiej gdy są jeszcze ciepłe.
Zamiast różnych mąk bezglutenowych można równie dobrze użyć mąki pszennej.
Ja lubię wyczuwalne grudki twarogu, jeśli ktoś tego nie lubi, może użyć zmielonego sera.

Do przepisu został dołączony filmik (22.02.2019) - > na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *

O pszennym chlebie na zakwasie

Przechodząc na dietę bezglutenową jednym z najtrudniejszych wyzwań jest rezygnacja z chleba naszego powszedniego. Potrzeba matką wynalazku pozwoliła mi skonstruować recepturę na chleb bezglutenowy, jednakże tęsknota za tradycyjnym polskim chlebem pozostała.

I okazało się, że całkowita rezygnacja z takiego tradycyjnego chleba wcale nie jest konieczna. Znalazłam artykuł w sieci, z którego można się dowiedzieć, że chleb pieczony w tradycyjny sposób, na domowym zakwasie, który wyrastał co najmniej 8 godzin - nie zawiera glutenu, ponieważ wychwytują go bakterie kwasu mlekowego z zakwasu. Po szczegóły odsyłam do artykułu Czy zjadłbyś pszenny chlebek na zakwasie bez glutenu i jednocześnie namawiam do sporządzenia własnego domowego zakwasu z rewelacyjnego przepisu autorki bloga Kotlet.tv  - Zakwas - jak zrobić, a następnie wypieku polskiego chleba.

Nie jestem chora na celiakię, także tego rodzaju eksperymenty nie są dla mnie groźne. Nie namawiam osób ze zdiagnozowaną chorobą trzewną do podobnych eksperymentów, które całkowicie bezpieczne są tylko dla tych, którzy na dietę bezglutenową przechodzą z wyboru, a nie z konieczności.