wtorek, 6 października 2015

Duńskie ciasteczka maślane (bezglutenowe) + filmik

Duńskie ciasteczka maślane możemy w łatwy sposób wytworzyć sobie w domu - będą pyszne, delikatne i kruche, zupełnie takie jak te słynne ciasteczka z puszki. W moim przepisie przy okazji są bezglutenowe, ponieważ w tej wersji są najsmaczniejsze.

Piekłam już je na mące pszennej, ale wtedy wychodzą strasznie twarde.

Jeżeli nie chcecie bezglutenowych, można trochę przekombinować przepis i na przykład pomieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną w proporcji pół na pół, wtedy pomijamy gumę guar, mąką pszenna połączy składniki, a mąka ziemniaczana zapewni nam kruchość i wtedy ciasteczka nie będą już takie twarde jak na samej mące pszennej.

Do przepisu został dołączony filmik (08.03.2019) -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *