piątek, 30 listopada 2018

Prosty murzynek ze skórką pomarańczową i sodą + filmik

Prosty murzynek
Proponuję dziś uniwersalny przepis na murzynka jako szybkiego ciasta na niedzielę. Do tego ciasta można wybrać różny tłuszcz; może to być masło, margaryna albo olej. W tym przepisie właśnie użyłam oleju, a dzięki temu to ciasto jest całkiem tanie. Ale musimy pamiętać, że rodzaj tłuszczu wpływa na strukturę ciasta. Ciasto na oleju będzie cięższe, bardziej wilgotne (co widać na zdjęciu), ale też nie usycha tak bardzo na drugi dzień. Natomiast na maśle i margarynie będzie puszyste, mięciutkie i aksamitne, a jeśli wybierzemy masło - to dzięki temu też będzie wyjątkowo smaczne, ale trzeba pamiętać, że następnego dnia ciasto będzie niestety suche na wiór, tak to już jest z takim ciastem. 

Ale to jest genialne ciasto, gdy "nadciągają" niespodziewani goście, a my nie mamy nic słodkiego w domu do jedzenia i wtedy takie ciasto jest jak znalazł. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, na blachę, do pieca i gotowe i jesteśmy uratowani. Możemy powitać gości przepysznym ciachem.

To ciasto właśnie powstaje w jednej misce, po prostu wszytko razem mieszamy. Jeżeli mamy dobry mikser, to wrzucamy wszystko razem i mieszamy mikserem. Mój mikser jest dość kiepski, dlatego podzieliłam na etapy dodawanie składników.

Kandyzowana skórka pomarańczowa daje nam fajny, taki trochę świąteczny aromat.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Na blogu dostępna jest również wersja bezglutenowa tego ciasta: Murzynek lekki jak puch.

* * *