
Na dziś proponuję rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe - bogracz, ale trochę inaczej, z pieczarkami i makaronem.
W sam raz na chłodną jesień.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.
W związku z tym, że w dzisiejszych czasach bez trudu można kupić makaron bezglutenowy, także dzięki temu danie może być odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
* * *
Składniki (proporcje na wielki gar):
- 500 g mięsa (u mnie szynka wieprzowa)
- 1 cebula
- 2 papryki
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 150 g makaronu typu drobne kolanka
- 1 litr wody
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml passaty pomidorowej
- oliwa
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, słodka papryka, wędzona słodka papryka
1. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę.
3. 3 ząbki czosnku siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
4. 2 papryki umyte i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę.
5. Mięso kroimy w kostkę.
6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy ok. 5 minut. W międzyczasie sypiemy bazylię i tymianek. Z ziołami smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, znów chwilkę smażymy, potem dodajemy czosnek, mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy, sypiemy oregano, smażymy. Nastawiamy wodę na makaron. Z pieczarkami smażymy ok. 5 minut (zabrakło tej informacji na filmie), następnie sypiemy pieprz.
7. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy ok. 3-4 minuty.
Dodajemy pomidory z puszki i wlewamy 500 ml passaty pomidorowej (tego fragmentu też brak na filmie, nie nagrało się niestety). Wodę na makaron solimy 3 łyżeczki soli. Wrzucamy makaron na wrzątek i gotujemy go al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
8. Wlewamy litr wody. Dodajemy 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
9. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Można podawać, najlepiej z chlebem.
Smacznego :-)


Zapraszam na filmik:
o rany ale bym sobie zjadła!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ten bogracz jest pyszny, sycący i akurat dla entuzjastów makaronu, serdecznie polecam :-)
Usuńco to za mieso???
OdpowiedzUsuńSzynka wieprzowa bez kości.
UsuńSkoro jest makaron to chyba nie potrzebny chleb.No ale każdy lubi to co lubi.
UsuńCo to jest passata pomidorowa?
OdpowiedzUsuńSos pomidorowy w kartoniku zwany dalej przecierem.
Usuń😂😂😂
Usuńjuż na zdjęciach widać, że danie musi być przepyszne
OdpowiedzUsuńMożna wekowac?
OdpowiedzUsuńWszystko można wekować
UsuńCzy może być inne mięso
OdpowiedzUsuńMiałam wczoraj na obiadek Pychota
UsuńZrobiłam z wędzonym tofu i jest pyszny.
UsuńWitam.. Ja robiłam z karczkiem.. Tak pachnie że sąsiedzi pytają..co dobrego pichcę... Pychota
OdpowiedzUsuńDzień dobry, do tego przepisu można użyć każdego mięsa, jakie się lubić. Cieszę się, że przepis zasmakował i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńZapisuje i będę próbowac😁
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, dzisiaj zrobiłam na jutrzejszy obiad ,ale nikt się nie oparł musiał spróbować.Nawiasem mówiąc jest pyszny🙂 . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu, polecam inne przepisy z mojego i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJest mega pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńKawy dla firm to oferta dostosowana do potrzeb przedsiębiorstw, które chcą zapewnić swoim pracownikom i klientom wysokiej jakości kawę. Firma Miko Kawa oferuje szeroki wybór kaw oraz odpowiednie urządzenia do parzenia, które można wynająć lub zakupić. Dzięki temu firmy mogą cieszyć się pyszną kawą w każdej chwili.
OdpowiedzUsuń