Proponuję dziś przepis na proste i pyszne ciasto w stylu tortowym, ale na niedzielę. Jest to biszkopt przełożony kremem budyniowym z kokosową warstwą na wierzchu zwaną chmurką. Biszkoptu nie trzeba niczym nasączać. Całość prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie, mówiąc krótko "niebo w gębie", serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 140 g mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu np. śmietankowego
- 2 łyżki cukru (lub bez cukru jeśli budynie były z cukrem)
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
Kokosowa chmurka:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Do misy miksera wbijamy 4 białka + 1 szklankę cukru i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po kolei po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
2. Następnie przesiewamy 140 g mąki tortowej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
3. Na końcu przesiewamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
4. Dno foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wygładzamy wierzch. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
5. Pieczemy przez ok. 30-35 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.
Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.
6. Przygotowujemy krem budyniowy. Do rondelka wlewamy litr mleka. Część odlewamy do mniejszego garnuszka i wsypujmy 2 budynie śmietankowe. Jeżeli są bez cukru, to dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy. Pozostałe mleka nastawiamy do zagotowania.
7. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z budyniami i na wolniejszym już ogniu gotujemy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
8. Ugotowany, jeszcze gorący budyń, przykrywamy szczelnie folią spożywczą, by uniknąć kożucha.
9. Gdy biszkopt wystygnie to ściągamy z niego spieczoną "skórkę".
10. Następnie biszkopt przecinamy na dwa blaty.
11. Do misy miksera przekładamy 200 g miękkiego masła, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy na puszystą masę.
12. Następnie do miksującej się masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Gotowy krem chowamy na pół godziny do lodówki.
13. Następnie spodni blat biszkoptu przekładamy do blachy (dno zwykle wykładam świeżym papierem do pieczenia) i wylewamy większą część kremu.
14. Przykrywamy wierzchnim blatem i smarujemy pozostałym kremem. Chowamy ciasto do lodówki, od poł godziny do godziny, mniej więcej.
15. Teraz zajmiemy się kokosową zasmażką zwaną dumnie chmurką. W rondelku rozpuszczamy 3 łyżki masła wraz z 3 łyżkami cukru.
16. Następnie dodajemy 200 g wiórków kokosowych i smażymy tak by wiórki ładnie się zarumieniły. Gdy już wiórki się zarumienią odstawiamy na moment do przestudzenia.
17. Na końcu, gdy wiórki już przestygną, a mogą być lekko ciepłe, wykładamy je na wierzch ciasta, wygładzamy i chowamy ciasto do lodówki na całą noc.
Kroimy i zajadamy następnego dnia, jest przepysznie, serdecznie polecam i życzę smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Takie przepisy są na wagę zlota! Przetwory nie są wcale tak proste w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. A jednak zamieszczone dokładne opisy przygotowania ogórków z ketchupem zachęcają do spróbowania swoich sił, by móc cieszyć się pysznymi, domowymi przetworami. 🥒
OdpowiedzUsuń