Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Dziś proponuję ciasto z dawnych lat, jest to przepis mojej mamy, oczywiście z PRL'u, u mnie w domu nazywany jako sernik kakaowy lub sernik z kakao, a bardziej znany jako sernik królewski. Co by nie powiedzieć to jest najlepszy sernik na świecie, sam ser jest wyjątkowy, delikatny, mięciutki, a kruszonka słodka i chrupiąca, po prostu cud-miód i orzeszki.
Do tego przepisu polecam konkretny ser, tylko z tym serem przyrządzam ten sernik, mam na myśli serz wiaderka "Wieluń - Mój ulubiony". Oczywiście przed laty moja mama piekła na zwykłym twarogu, który wcześniej trzeba było trzy razy przekręcić przez maszynkę, ale to strasznie dużo roboty. Po co się męczyć, jak można użyć sera z wiaderka, ale to nie może być przypadkowy ser. Sery z wiaderka są zbyt delikatne i wtedy kruszonka mogłaby po prostu utonąć, dlatego do tego przepisu najlepszy jest ser "Wieluń - Mój ulubiony".
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (na foremkę o wymiarach 24cm x 24cm):
Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1 jajko
3 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka "Wieluń - Mój ulubiony"
1 szklanka cukru
5 jajek
1 budyń np. waniliowy
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy 300 g mąki, 1 szklankę cukru, 3 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy.
2. Dodajemy 200 g miękkiego masła i 1 jajko, na początek mieszamy łyżką w misce.
3. Następnie zagniatamy ciasto, najpierw w misce, a później na stole.
4. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą chowamy do lodówki, a najlepiej do zamrażalki, ciasto musi być dobrze schłodzone, żeby dało się je fajnie zetrzeć na tarce.
5. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Większą część ciasta wykładamy na dno blachy.
6. Masa serowa. Do misy miksera wbijamy 5 całych jajek, dodajemy szklankę cukru i szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę.
7. Następnie dodajemy budyń (40g) stopniowo, dalej miksując.
8. Teraz stopniowo dodajemy ser dalej miksując na najwolniejszych obrotach.
9. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Masę serową wylewamy na przygotowane ciasto kakaowe.
10. Schłodzone ciasto kakaowe trzemy na tarce.
11. Starte ciasto układamy na wierzchu masy serowej.
12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół przez 1 godzinę i 15 minut. Upieczone studzimy w zamkniętym piekarniku.
13. Wystudzone ciasto chowamy do lodówki na całą noc. Kroimy następnego dnia. Jest przepyszne, smacznego :-)
Super opisany smakowicie wyglądający sernik. Nawet osoba z małym doświadczeniem bez problemu przygotuje ciasto. Bez obaw w długi weekend upiekę :-). Pozdrawiam
Super opisany smakowicie wyglądający sernik. Nawet osoba z małym doświadczeniem bez problemu przygotuje ciasto. Bez obaw w długi weekend upiekę :-). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry, dziękuję za miły komentarz, życzę powodzeniu przy pieczeniu i proszę dać znać jak wyjdzie, pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńDziś zrobiłam jest super bardzo dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń