poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Taboulé inaczej z kaszą jaglaną + filmik

Taboulleh
Przedstawiam dziś danie z kuchni arabskiej, którym zainspirowałam się na blogu Wino Francja Kuchnia , ale lekko je zmodyfikowałam, to znaczy dodałam kukurydzę, ale też zupełnie inaczej gotuję kaszę jaglaną, ponieważ kasza jaglana wymaga dokładnego wypłukania przed gotowaniem, by pozbawić ją charakterystycznej goryczki. Zamiana na kaszę jaglaną (w pierwotnej wersji jest kuskus lub kasza bulgur) sprawia, że sałatka ta staje się taka bardziej polska. Ponadto nie ma tu pietruszki czy granatu, bo właśnie taka inna, spolszczona wersja - smakuje nam najbardziej.

Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że ta sałatka najlepiej smakuje na świeżo, schłodzona "odleżana" w lodówce, traci niestety sporo na swoim smaku.

Dzięki użyciu kaszy jaglanej danie to jest bezglutenowe.

Jeżeli pominiemy dodatek masła do kaszy i zastąpimy je oliwą, wtedy nasza sałatka będzie również wegańska.

Do przepisu został dołączony filmik (07.12.2018).

Serdecznie polecam :-)

* * *

Składniki (na jedną miskę):
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 świeży nieduży ogórek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • puszka kukurydzy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • oliwa, masło
Wykonanie:
 1. Gotujemy kaszę jaglaną w ten sposób, że najpierw płuczemy ją na sitku obficie zimną a następnie gorącą wodą. Kaszę wrzucamy  wrzątek z łyżeczką masła. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wilgoć uwolni się kanalikami. NIE MIESZAĆ W TRAKCIE GOTOWANIA.







2. Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę ogórek, pokrojone w cząstki pomidorki i pokrojone w plasterki oliwki, odsączoną kukurydzę, wyciskamy sok z połowy cytryny, sypiemy sól, pieprz, oregano i bazylię, 3-4 łyżki oliwy i mieszamy.
I gotowe. Smacznego!.












Zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz