czwartek, 16 lipca 2015

Ryż z jabłkami + filmik

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami jest jednym z tych dań, które znają wszyscy, ale każdy gotuje inaczej. Zatem ja przedstawiam dziś swoją wersję. Danie to jest z natury bezglutenowe i jest uniwersalne, może być zarówno drugim daniem, deserem, przekąską, czymkolwiek chcemy. Później nie tylko kuchnia, ale cały dom pachnie pieczonymi jabłkami i cynamonem. Coś przepysznego. Serdecznie polecam :-)
Podaję przepis również w wersji wegańskiej.

Do przepisu został dołączony filmik (22.10.2018) -> na końcu posta.
* * *



Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
  • półtorej szklanki suchego ryżu 
  • 3 szklanki wody
  • 3-4 jabłka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (wersja wegańska: 1 puszka mleka kokosowego - 800 ml)
  • cukier trzcinowy oraz 1 łyżeczka cukru białego do ryżu
  • łyżeczka masła do ryżu, 1 łyżka masła do jabłek i masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego (wersja wegańska: oliwa lub olej kokosowy)
  • oliwa
  • cynamon
Wykonanie:
1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na półtorej szklanki suchego ryżu potrzebujemy 3 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej łyżeczkę cukru, łyżeczkę masła, wsypujemy ryż, nie mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień (na płycie grzewczej dajemy 3) i gotujemy pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.
Wersja wegańska: dodajemy łyżeczkę oliwy lub oleju kokosowego.



2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.













3. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy wraz z łyżką masła, wrzucamy jabłka, które mieszamy, smażymy, słodzimy kilkoma łyżkami cukru trzcinowego (tak ok. 6 łyżek) - jabłka muszą się skarmelizować, sypiemy cynamonem, jeszcze chwilę smażymy i gotowe. Odkładamy na bok.
Wersja wegańska: smażymy na oliwie lub oleju kokosowym.





4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy połowę ugotowanego ryżu, polewamy połową śmietanki. Na to wykładamy skarmelizowane jabłka, posypujemy je jeszcze cukrem trzcinowym i sypiemy cynamonem.
Wersja wegańska: smarujemy papierem nasączonym oliwą lub olejem kokosowym.  Zamiast śmietanki - polewamy połową mleka kokosowego z puszki.




5. Na jabłka wykładamy pozostałą część ryżu, polewamy również śmietanką, na wierzch kładziemy plastry zimnego masła. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Wersja wegańska: na wierzch wylewamy pozostałe mleko kokosowe.

Przykrywamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut (może być termoobieg), następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 10 minut. Możemy podawać posypane cukrem.






Zapraszam na filmik:


Danie w wersji wegańskiej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz