wtorek, 6 stycznia 2015

Chili con carne NAJLEPSZE !!! + filmik

 Chili con carne to jest najlepsze na świecie danie jednogarnkowe. Wymaga sporo pracy, ale ten trud się opłaci, bo smak jest zniewalający.
U nas chili con carne nie jada się z ryżem, ani z żadnymi innymi dodatkami, to danie jest same w sobie wystarczające, ale warto sobie dodać kleksa kwaśnej śmietany, która nieco złagodzi ostry smak potrawy.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dodany został filmik (19.07.2019 r.) -> na końcu posta.

* * *

Składniki na jeden gar:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki (żółta, czerwona i zielona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 puszki pomidorów (najlepiej całych)
  • 2 małe puszeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • oliwa do smażenia (w tym wypadku najlepsza z wytłoczyn, nie extra virgin)
  • przyprawy: sól,  1 łyżeczka cukru, pieprz, papryka mielona słodka, pieprz cayenne, papryka jalapeno, oregano, majeranek, kmin rzymski i kolendra całe ziarna do zmielenia, bazylia
Wykonanie:
1. Najpierw mielimy mięso.




















2. Następnie w moździerzu rozdrabniamy kmin rzymski i kolendrę, sporą ilość.













3. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy ją na oliwie razem ze zgniecionym wcześniej w moździerzu kminem rzymskim, kolendrą oraz oregano.











4. Gdy cebula się podsmaży z przyprawami, dodajemy zmielone mięso, które solimy dwoma łyżeczkami soli, sporo pieprzymy, sypiemy mnóstwo mielonej czerwonej słodkiej papryki, majeranku oraz jeśli lubimy pikantne potrawy to pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz papryczkę jalapeno. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy lampkę wina i smażymy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień.




5. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy.














6. Następnie dodajemy pomidory z puszki (zwykle kupuję całe pomidory, wtedy łatwo usunąć szypułki, krojone zawierają "wszystko" co zbędne) oraz koncentrat z puszeczek. Mieszamy i dusimy całość. Zapach już uwodzi :-) Dodajemy 1 łyżeczkę cukru.









7. Teraz czas na nasze trzy kolorowe pokrojone w kosteczkę papryki.














8. I już na finiszu dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego  i jeszcze sypiemy do smaku przyprawami np jeszcze trochę bazylii, oregano czy majeranku. Mieszamy i gotowe.







Poniżej zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz