poniedziałek, 13 lipca 2015

Bezglutenowy tort wuzetkowy + filmik


Uwielbiam torty, w szczególności te, które przełożone są kremem na bazie bitej śmietany, a jeszcze jeśli to jest tort wuzetkowy - to jest to cud-miód bezglutenowy.
To jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia tort, na niedzielę, także nie może się nie udać. 

Serdecznie zapraszam do przygotowania bezglutenowego tortu wuzetkowego razem ze mną :-)

Do przepisu został dołączony filmik (2.06.2022 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy ok. 24 cm):
  • 8 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 140 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miękkiego masła
Składniki na krem:
  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • pół szklanki wrzątku
Składniki na poncz:
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie)

Wykonanie:
1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc.
Zaczynamy od ubicia białek na sztywno wraz ze szklanką cukru.







2. Do ubitej piany dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników.









3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto na blachę.









4. Wkładamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.









5. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.









6. Wystudzony biszkopt przecinamy, wierzch też ścinamy, żeby mieć równą i gładką powierzchnię.










7. Łyżkę żelatyny wsypujemy do połowy szklanki wrzątku, mieszamy i studzimy.










8. 1 litr schłodzonej śmietanki 30% wraz z 4 łyżkami cukru ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, wtedy dodajemy po łyżce żelatyny i dalej ubijamy. 








9. Z podanych składników przygotowujemy poncz.











10. Pierwszą część biszkoptu nasączamy ponczem.











11. Następnie nakładamy sporą ilość kremu, na to drugą część biszkoptu, znów nasączamy i znów krem na wierzch i na boki. Można tort oblać czekoladą, albo tak jak ja użyć posypki czekoladowej. I to wszystko. Teraz chowamy tort na całą noc do lodówki.











Poniżej zapraszam na filmik:







4 komentarze:

  1. Uwielbiam wuzetkę więc torcik w sam raz dla mnie :) Mniam ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy śmietana ubije się z ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubije się, ale najlepiej dosypywać po łyżce ksylitolu pod koniec ubijania.

      Usuń