Uwielbiam torty, w szczególności te, które przełożone są kremem na bazie bitej śmietany, a jeszcze jeśli to jest tort wuzetkowy - to jest to cud-miód bezglutenowy.
To jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia tort, na niedzielę, także nie może się nie udać.
Serdecznie zapraszam do przygotowania bezglutenowego tortu wuzetkowego razem ze mną :-)
Do przepisu został dołączony filmik (2.06.2022 r.) -> na końcu posta.
* * *
* * *
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy ok. 24 cm):
- 8 jajek (żółtka i białka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 110 g mąki kukurydzianej
- 140 g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 l śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- pół szklanki wrzątku
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie)
Wykonanie:
1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc.
Zaczynamy od ubicia białek na sztywno wraz ze szklanką cukru.
2. Do ubitej piany dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto na blachę.
4. Wkładamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.
8. 1 litr schłodzonej śmietanki 30% wraz z 4 łyżkami cukru ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, wtedy dodajemy po łyżce żelatyny i dalej ubijamy.
11. Następnie nakładamy sporą ilość kremu, na to drugą część biszkoptu, znów nasączamy i znów krem na wierzch i na boki. Można tort oblać czekoladą, albo tak jak ja użyć posypki czekoladowej. I to wszystko. Teraz chowamy tort na całą noc do lodówki.
Poniżej zapraszam na filmik:
Uwielbiam wuzetkę więc torcik w sam raz dla mnie :) Mniam ....
OdpowiedzUsuńNaprawdę jest pyszny, leciutki i smakowity :-)
UsuńCzy śmietana ubije się z ksylitolem?
OdpowiedzUsuńUbije się, ale najlepiej dosypywać po łyżce ksylitolu pod koniec ubijania.
Usuń