środa, 4 listopada 2015

Risotto z groszkiem i kukurydzą (bezglutenowe + wersja wegańska) + filmik

Risotto z groszkiem i kukurydzą
Bardzo lubimy risotto, to jest fantastyczny pomysł na pyszny obiad, a najważniejsze jest to, że danie jest naturalnie bezglutenowe. Jak każde risotto, wymaga odpowiedniego czasu, trzeba wlewać bulion i mieszać, mieszać i mieszać, ale potem jest nagroda w postaci przepysznego dania. Serdecznie polecam :-)

Przepis przedstawiam również w wersji wegańskiej :-)

oraz dodałam filmik na końcu posta :-)

* * *
 Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
  • 300 g ryżu arborio
  • ok. 50 g masła (w wersji wegańskiej pomijamy masło oczywiście)
  • 2 cebule
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia
  • 1 litr lub półtora gorącego bulionu (w wersji wegańskiej bulion warzywny rzecz jasna)
  • pełna lampka białego wytrawnego wina (alkohol też można pominąć)
  • sól, pieprz
  • tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano (ser tym bardziej można pominąć)
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku.

W wersji wegańskiej pomijamy masło, sery, są zupełnie niepotrzebne, bez tych odzwierzęcych dodatków risotto uda się równie smaczne.








2. Gdy cebula się zeszkli to wrzucamy suchy ryż i wszystko razem smażymy.














3. Gdy ryż się zeszkli to wlewamy białe wino i mieszamy, czekamy aż odparuje alkohol i wino się wchłonie. Mieszamy.

Alkohol też nie jest potrzebny, można pominąć ten składnik a risotto również się uda.









4. Teraz czas na bulion, który powinien być gorący. Gdy wino zostanie wchłonięte to wlewamy do ryżu po dwie chochelki bulionu, mieszamy i gdy bulion się wchłonie, znów wlewamy dwie chochelki bulionu i ten proces powtarzamy, aż płyn zostanie wchłonięty a ryż będzie miękki. Cały czas mieszamy.







5. Gdy już cały płyn zostanie wchłonięty, to możemy odrobinę doprawić. Jest to uzależnione od smaku bulionu. Moje risotto trochę soliłam i pieprzyłam. Mieszamy.











6. Następnie wrzucamy mrożony groszek i mieszamy.














7. Następnie wrzucamy kukurydzę i mieszamy.














8. Chwilę wszystko dusimy i na końcu dodajemy tarty twardy ser, mieszamy, sprawdzamy czy groszek już zmiękł i podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-)
W wersji wegańskiej możemy dodać płatki drożdżowe. Ser w ogóle nie jest konieczny.











Poniżej zapraszam na filmik:



Risotto w wersji wegańskiej :-)

2 komentarze:

  1. Szybko i smacznie, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale muszę sprostować, smacznie to na pewno, ale nie szybko, trzeba się trochę namieszać przy dolewaniu bulionu, ale przecież najlepsze jedzenie to slow a nie fast food, prawda? Pozdrawiam cieplutko

      Usuń