Bardzo lubimy risotto, to jest fantastyczny pomysł na pyszny obiad, a najważniejsze jest to, że danie jest naturalnie bezglutenowe. Jak każde risotto, wymaga odpowiedniego czasu, trzeba wlewać bulion i mieszać, mieszać i mieszać, ale potem jest nagroda w postaci przepysznego dania. Serdecznie polecam :-)
Przepis przedstawiam również w wersji wegańskiej :-)
oraz dodałam filmik na końcu posta :-)
Przepis przedstawiam również w wersji wegańskiej :-)
oraz dodałam filmik na końcu posta :-)
* * *
- 300 g ryżu arborio
- ok. 50 g masła (w wersji wegańskiej pomijamy masło oczywiście)
- 2 cebule
- 1 filiżanka mrożonego groszku
- 1 puszka kukurydzy
- oliwa z wytłoczyn do smażenia
- 1 litr lub półtora gorącego bulionu (w wersji wegańskiej bulion warzywny rzecz jasna)
- pełna lampka białego wytrawnego wina (alkohol też można pominąć)
- sól, pieprz
- tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano (ser tym bardziej można pominąć)
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie wraz z masłem w wysokim garnku.
W wersji wegańskiej pomijamy masło, sery, są zupełnie niepotrzebne, bez tych odzwierzęcych dodatków risotto uda się równie smaczne.
2. Gdy cebula się zeszkli to wrzucamy suchy ryż i wszystko razem smażymy.
3. Gdy ryż się zeszkli to wlewamy białe wino i mieszamy, czekamy aż odparuje alkohol i wino się wchłonie. Mieszamy.
Alkohol też nie jest potrzebny, można pominąć ten składnik a risotto również się uda.
4. Teraz czas na bulion, który powinien być gorący. Gdy wino zostanie wchłonięte to wlewamy do ryżu po dwie chochelki bulionu, mieszamy i gdy bulion się wchłonie, znów wlewamy dwie chochelki bulionu i ten proces powtarzamy, aż płyn zostanie wchłonięty a ryż będzie miękki. Cały czas mieszamy.
5. Gdy już cały płyn zostanie wchłonięty, to możemy odrobinę doprawić. Jest to uzależnione od smaku bulionu. Moje risotto trochę soliłam i pieprzyłam. Mieszamy.
6. Następnie wrzucamy mrożony groszek i mieszamy.
7. Następnie wrzucamy kukurydzę i mieszamy.
8. Chwilę wszystko dusimy i na końcu dodajemy tarty twardy ser, mieszamy, sprawdzamy czy groszek już zmiękł i podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-)
W wersji wegańskiej możemy dodać płatki drożdżowe. Ser w ogóle nie jest konieczny.
Poniżej zapraszam na filmik:
Risotto w wersji wegańskiej :-) |
Szybko i smacznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale muszę sprostować, smacznie to na pewno, ale nie szybko, trzeba się trochę namieszać przy dolewaniu bulionu, ale przecież najlepsze jedzenie to slow a nie fast food, prawda? Pozdrawiam cieplutko
Usuń