Proponuję wspaniały przepis na danie z makaronem, trochę po włosku, ze szczyptą ostrości.
Danie może uchodzić za wegetariańskie, jeżeli użyjemy bulionu warzywnego, a nawet za bezglutenowe, ponieważ sos sam w sobie jest bezglutenowy, więc zostaje tylko kwestia makaronu.
Danie jest przepyszne, serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony został filmik (10.05.2019) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
- 250 g makaronu typu spaghetti
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 małe papryczki chilli lub pepperoni
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszeczka przecieru pomidorowego - 70 g
- 1 szklanka bulionu (np. warzywnego)
- ser twardy typu parmezan lub grana padano
- 3/4 filiżanki mleka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, pół łyżeczki cukru
1. Drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie wraz z oregano i masłem. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i uważamy by się nie przypalił.
2. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone drobno i pozbawione pestek papryczki chilli, smażymy, mieszamy.
3. Dodajemy pomidory z puszki (ja zwykle wcześniej pozbawiam je szypułek, niedoskonałości i rozdrabniam). Smażymy albo raczej dusimy i mieszamy. Dodajemy pół łyżeczki cukru.
4. Wlewamy szklankę bulionu, mieszamy i kilka minut dusimy wszystko.
5. Następnie dodajemy puszeczkę przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy.
6. Przyprawiamy do smaku, uważamy z solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy.
7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba go zagęścić.
Gotujemy makaron al dente.
8. Do zagęszczenia sosu potrzebujemy dwóch łyżek mąki kukurydzianej, którą wsypujemy do szklanki, zalewamy do połowy zimną wodą i mieszamy.
9. Rozmieszaną mąkę z wodą wlewamy do sosu, gotujemy przez chwilkę na małym ogniu, mieszamy cały czas i sos gotowy.
10. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz