Mój blog pozostaje nadal w klimacie koktajlowo-sokowym. Tym razem proponuję zielony sok z wyciskarki wolnoobrotowej. Jest bardzo ładny i bardzo pyszny, a kolor swój zawdzięcza świeżym liściom szpinaku, które też można z powodzeniem przepuszczać przez wyciskarkę.
To jest sok owocowy, ale dodałam do niego też sporo łodyg selera naciowego, bo go po prostu uwielbiam, a ze względu na łykowatość tego warzywa, w wyciskarce sprawdza się najlepiej, bo powstaje pyszny sok z jego fenomenalnymi właściwościami, a łyka zostają na sicie.
Serdecznie polecam :-)
Sok jest oczywiście wegański, wegetariański i bezglutenowy.
Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta).
* * *
Składniki (na około 1 litr soku):
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- 2 pomarańcze
- 7 łodyg selera naciowego
- spora garść świeżych liści szpinaku
1. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki i wraz z gniazdami nasiennymi przerzucamy do miski. Podobnie umyte i obrane pomarańcze. Umyte łodygi selera naciowego kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Liście szpinaku myjemy.
2. W ten sposób przygotowane składniki możemy przepuścić przez wyciskarkę. Szpinak najlepiej partiami dodawać pomiędzy owocami i selerem.
3. Gotowy sok zawsze przelewam przez sito, w ten sposób pozbywam się piany i tak zwanych "farfocli" - lubię czysty, klarowny sok.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Takie soki są genialne - super odżywcze, a do tego jeszcze wzmacniają organizm! Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńSą nie tylko odżywcze, ale też bardzo pyszne i zauważyłam, że jak przyrządzam i piję je regularnie, to wtedy mniej mi dokuczają migreny, także bardzo polecam soki i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPięknie wygląda i musi być smaczny :) na https://zdrovi.pl/ są wyciskarki jak szukacie do kupienia. W najlepszej cenie ja tam właśnie znalazłam. Soki warzywne i soki owocowe robię sama bardzo często, taka wyciskarka to jest jednak skarb w domku.
OdpowiedzUsuń