piątek, 5 kwietnia 2019

Sałatka ryżowa z tuńczykiem + filmik

Proponuję dziś przepis na kolejną sałatkę z tuńczykiem, ponieważ tuńczyka nigdy dość :-) Tym razem jest to sałatka ryżowa, dzięki temu odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej.
Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym.
Szczególnie polecam ryż parboiled, jest on sypki, a taki najlepszy jest do sałatki. Zwykły ryż długoziarnisty zbyt się klei i wtedy z sałatki robi się klucha, dlatego właśnie ryż parboiled najlepiej się do tego nadaje.

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Serdecznie zapraszam :-)

* * *
Składniki (proporcje na jedną miskę):
  • 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka (np. czerwona)
  • 1 por
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz
Wykonanie:
1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na wrzątek sypiemy półtorej łyżeczki soli, wkładamy woreczki z ryżem na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 16 minut. Następnie ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia.








2. Paprykę kroimy w kosteczkę.
















3. Pora kroimy drobno.
















4. Gdy ryż już wystygnie to wrzucamy odsączoną kukurydzę, odsączony groszek, pokrojoną paprykę i por i mieszamy.













5. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, mieszamy.















6. Następnie dodajemy kilka łyżek majonezu. Mieszamy.















7. Na końcu sól i pieprz (nie żałujmy sobie, by sałatka nie była zbyt mdła). Mieszamy i przekładamy do ładnej miski i do lodówki. Ta sałatka najsmaczniejsza jest schłodzona i dobrze, gdy się kilka godzin przechłodzi w lodówce.

I to wszystko. Smacznego :-)












Poniżej zapraszam na filmik:


1 komentarz: