Proponuję dziś przepis na kolejną sałatkę z tuńczykiem, ponieważ tuńczyka nigdy dość :-) Tym razem jest to sałatka ryżowa, dzięki temu odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej.
Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym.
Szczególnie polecam ryż parboiled, jest on sypki, a taki najlepszy jest do sałatki. Zwykły ryż długoziarnisty zbyt się klei i wtedy z sałatki robi się klucha, dlatego właśnie ryż parboiled najlepiej się do tego nadaje.
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
Serdecznie zapraszam :-)
* * *
Składniki (proporcje na jedną miskę):
- 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 papryka (np. czerwona)
- 1 por
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz
1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na wrzątek sypiemy półtorej łyżeczki soli, wkładamy woreczki z ryżem na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 16 minut. Następnie ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Paprykę kroimy w kosteczkę.
3. Pora kroimy drobno.
4. Gdy ryż już wystygnie to wrzucamy odsączoną kukurydzę, odsączony groszek, pokrojoną paprykę i por i mieszamy.
5. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, mieszamy.
6. Następnie dodajemy kilka łyżek majonezu. Mieszamy.
7. Na końcu sól i pieprz (nie żałujmy sobie, by sałatka nie była zbyt mdła). Mieszamy i przekładamy do ładnej miski i do lodówki. Ta sałatka najsmaczniejsza jest schłodzona i dobrze, gdy się kilka godzin przechłodzi w lodówce.
I to wszystko. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
A czy zamiast pora można użyć cebuli?
OdpowiedzUsuń