piątek, 12 kwietnia 2019

Pasta z makreli na chleb + filmik

Proponuję dziś przepis na  przepyszną pastę na chleb z wędzonej makreli. To jest pasta na bogato; z jajkami, twarogiem, ogórkami kiszonymi, cebulką i majonezem. Taką pastę robiła moja mama, dawno temu, w PRLu, a przepis dostała oczywiście w kolejce, bo wtedy kolejka była rodzajem "social media" - centrum informacyjne, na szczęście dziś już nie trzeba wystawać w kolejkach, żeby dowiedzieć się czegoś nowego albo zdobyć pyszny przepis.

Niestety, w tle za nami kroczy dyrektywa #ACTA2 i nie wiem, co zostanie z internetu po wprowadzeniu tego ustrojstwa, stąd mój sprzeciw #stopACTA2 .

Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej.

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na jedną miskę):
  • 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości
  • 300 g twarogu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz
Wykonanie:
1. Makrelę wędzoną pozbawioną skóry i ości rozdrabniamy widelcem. W międzyczasie wyciągamy jeszcze jakieś ości.













2. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę.















3. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.














4. Jajka ugotowane na twardo kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.














5. Twaróg przekładamy do osobnej miseczki i rozdrabniamy widelcem.














6. Następnie ten rozdrobniony twaróg przekładamy do miski. Mieszamy.














7. Dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy.















8. Na końcu solimy, sypiemy pieprzem, sporo i mieszamy. Pasta jest od razu gotowa do spożycia. Nie trzeba jej wstępnie schładzać w lodówce. Później oczywiście przechowujemy ją w lodówce. Fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem z masłem. Polecam.
Smacznego :-)













Zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz