Proponuję dziś przepis na przepyszną pastę na chleb z wędzonej makreli. To jest pasta na bogato; z jajkami, twarogiem, ogórkami kiszonymi, cebulką i majonezem. Taką pastę robiła moja mama, dawno temu, w PRLu, a przepis dostała oczywiście w kolejce, bo wtedy kolejka była rodzajem "social media" - centrum informacyjne, na szczęście dziś już nie trzeba wystawać w kolejkach, żeby dowiedzieć się czegoś nowego albo zdobyć pyszny przepis.
Niestety, w tle za nami kroczy dyrektywa #ACTA2 i nie wiem, co zostanie z internetu po wprowadzeniu tego ustrojstwa, stąd mój sprzeciw #stopACTA2 .
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej.
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje na jedną miskę):
- 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości
- 300 g twarogu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- kilka łyżek majonezu
- sól i pieprz
1. Makrelę wędzoną pozbawioną skóry i ości rozdrabniamy widelcem. W międzyczasie wyciągamy jeszcze jakieś ości.
2. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę.
3. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
4. Jajka ugotowane na twardo kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
5. Twaróg przekładamy do osobnej miseczki i rozdrabniamy widelcem.
6. Następnie ten rozdrobniony twaróg przekładamy do miski. Mieszamy.
7. Dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy.
8. Na końcu solimy, sypiemy pieprzem, sporo i mieszamy. Pasta jest od razu gotowa do spożycia. Nie trzeba jej wstępnie schładzać w lodówce. Później oczywiście przechowujemy ją w lodówce. Fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem z masłem. Polecam.
Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz