Proponuję dziś pyszne ale i pracochłonne, i czasochłonne ciasto, jednakże ten wysiłek się opłaca, bo jest przepyszne. Jest to seromakowiec na domowej masie makowej z sernikiem z wiaderka.
Można pójść na skróty i użyć maku z puszki, ale szczerze mówiąc nie polecam, jest niedobry, nie ma porównania do prawdziwej masy makowej i jeżeli nie mamy czasu to po prostu upieczmy sernik, a gdy możemy sobie pozwolić na trochę trudu, to wtedy koniecznie przygotujmy domową masę makową.
Ten seromakowiec jest na spodzie z ciasta, nie z ciasta kruchego, nie z ciasteczek, tylko ze zwykłego ciasta. Ale można pominąć ten etap, ciasto równie dobrze można upiec bez spodu. Ja jednak lubię ten spód i dlatego w moim przepisie nie pomijam tego elementu.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 25cm x 35cm):
*Ciasto na spód:
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy 16g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Masa makowa:
- 400 g suchego maku
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy
- bakalie (np. 100 g rodzynków i 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej)
*Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka np. President
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń
- sernix lub drugi budyń
*Polewa lukrowa:
- ok. 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie:
Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (dno), ścianki możemy wysmarować masłem i podpiekamy ciasto przez ok.15-20 minut na środkowej lub drugiej od góry półce piekarnika, z grzaniem góra-dół. Chodzi o to, by podpiekł się wierzch ciasta. Jeśli za bardzo podpiecze się spód, wtedy, gdy nałożymy masy, w trakcie pieczenia spód może nam się za bardzo przypiec.
3. Podpieczony spód pozostawiamy do wystudzenia.Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny. Następnie odsączamy go na sicie, a odsączony przekręcamy przez maszynkę na drobnych oczkach, dwa razy.
Białka ubijamy na sztywno.
Na podpieczony spód wykładamy kleksami część masy makowej, na to wykładamy masę serową i jeszcze na koniec pozostałą masę makową, wygładzamy.
Upieczone pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wystudzone chowamy do lodówki na całą noc.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Uwielbiam makowiec! A ten jest w takiej wersji, w jakiej nigdy nie miałam okazji próbować :) Na pewno chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń