czwartek, 11 listopada 2021

Seromakowiec na cieście + filmik

Proponuję dziś pyszne ale i pracochłonne, i czasochłonne ciasto, jednakże ten wysiłek się opłaca, bo jest przepyszne. Jest to seromakowiec na domowej masie makowej z sernikiem z wiaderka. 
Można pójść na skróty i użyć maku z puszki, ale szczerze mówiąc nie polecam, jest niedobry, nie ma porównania do prawdziwej masy makowej i jeżeli nie mamy czasu to po prostu upieczmy sernik, a gdy możemy sobie pozwolić na trochę trudu, to wtedy koniecznie przygotujmy domową masę makową.

Ten seromakowiec jest na spodzie z ciasta, nie z ciasta kruchego, nie z ciasteczek, tylko ze zwykłego ciasta. Ale można pominąć ten etap, ciasto równie dobrze można upiec bez spodu. Ja jednak lubię ten spód i dlatego w moim przepisie nie pomijam tego elementu.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 25cm x 35cm):

*Ciasto na spód:
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy 16g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Masa makowa:
  • 400 g suchego maku
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy
  • bakalie (np. 100 g rodzynków i 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej)
*Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka np. President
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń
  • sernix lub drugi budyń
*Polewa lukrowa:
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
Wykonanie:
1. Ciasto na spód. Do misy miksera przekładamy miękkie masło i ucieramy je z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach.





2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (dno), ścianki możemy wysmarować masłem i podpiekamy ciasto przez ok.15-20 minut na środkowej lub drugiej od góry półce piekarnika, z grzaniem góra-dół. Chodzi o to, by podpiekł się wierzch ciasta. Jeśli za bardzo podpiecze się spód, wtedy, gdy nałożymy masy, w trakcie pieczenia spód może nam się za bardzo przypiec.

3. Podpieczony spód pozostawiamy do wystudzenia.

Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny. Następnie odsączamy go na sicie, a odsączony przekręcamy przez maszynkę na drobnych oczkach, dwa razy.




4. 3 żółtka przekładamy do miski, dodajemy pół szklanki cukru i miksujemy na kogel-mogel.










5. Zmiksowane żółtka dodajemy do zmielonego maku i miksujemy chwilkę.










6. 100 g rodzynków sparzamy i odsączamy na sicie.











7. Następnie do maku dodajemy łyżkę miodu i olejek migdałowy, miksujemy.











8. 3 białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.











9. Do maku dodajemy rodzynki i 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, mieszamy.










10. Ubite białka przekładamy do maku, mieszamy i odstawiamy na bok.











11. Masa serowa: do misy miksera przekładamy 3 żółtka, dodajemy 1 szklankę cukru i ucieramy.




12. Następnie dodajemy stopniowo 100 g miękkiego masła i dalej ucieramy. I następnie dodajemy stopniowo ser z wiaderka i dalej mieszamy na najwolniejszych obrotach.







13. Następnie stopniowo dodajemy 1 budyń zmieszamy z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.










14. Teraz możemy dać drugi budyń albo sernix. I dalej mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno.









15. Następnie ubite białka mieszamy z masą serową.











16. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.

Na podpieczony spód wykładamy kleksami część masy makowej, na to wykładamy masę serową i jeszcze na koniec pozostałą masę makową, wygładzamy.





17. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół przez ok. 70-80 minut, w zależności od piekarnika.
Upieczone pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wystudzone chowamy do lodówki na całą noc.






18. Następnego dnia przygotowujemy polewę lukrową: ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z cytryny.










19. Lukrujemy ciasto i chwilę czekamy, aż lukier zastygnie i kroimy.

Smacznego :-)















Poniżej zapraszam na filmik:










1 komentarz:

  1. Uwielbiam makowiec! A ten jest w takiej wersji, w jakiej nigdy nie miałam okazji próbować :) Na pewno chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń