czwartek, 14 kwietnia 2022

Ciasto cappucino + filmik

Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto cappucino. Jest to ciasto na biszkopcie kakaowo-kawowym z lekkim kremem śmietankowym o smaku cappucino. Biszkoptu nie trzeba niczym nasączać, pieczemy go przez 30 minut, tak by był upieczony a nie wysuszony, jest miękki i wilgotny, stanowi świetną podstawę dla kremu.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 22cm x 33cm mierząc od spodu):

Biszkopt:
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • półtorej łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Krem:
  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny na pół szklanki wrzątku
  • 3 łyżki cappucino
  • czekoladowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
1. Jak każde ciasto z kremem, przygotowania dzielimy na dwa etapy. Rano zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach.


2. W osobnej misce mieszamy suche składniki.










3. Zmieszane mąki z kakao i kawą dodajemy stopniowo do ciasta i miksujemy na najwolniejszych obrotach.








4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pieczemy biszkopt w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.




5. Gdy biszkopt już wystygnie, to ścinamy wierzch ciasta. Ze względów estetycznych, żeby krem ładnie wyglądał na biszkopcie.








6. Przed zrobieniem kremu musimy przygotować żelatynę. Na pół szklanki wrzątku wsypujemy jedną łyżkę żelatyny, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Ale musimy mieszać od czasu do czasu, by żelatyna nie stężała, ma być chłodna i płynna.





7. Do miski wlewamy 700 ml schłodzonej śmietanki 30%, dodajemy do niej 3 łyżki cukru. Miksujemy.









8. Gdy śmietana zacznie się lekko ścinać, wtedy dodajemy stopniowo 3 łyżki suchego cappucino i dalej miksujemy.








9. W międzyczasie dodajemy też po łyżce żelatyny i miksujemy, aż śmietana będzie ładnie ubita na krem.









10. Smarujemy kremem biszkopt, który z powrotem przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Wygładzamy i chowamy do lodówki na całą noc.








11. Na drugi dzień dekorujemy, na przykład czekoladową posypką, możemy też zetrzeć czekoladę. I gotowe. Ciasto jest przepyszne, serdecznie polecam :-)














Poniżej zapraszam na filmik:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz