Zapraszam dziś na bardzo prosty przepis na pyszne danie z nutą egzotyki czyli kuskus z warzywami i boczkiem
Kaszkę kuskus bardzo łatwo przygotować, wystarczy zalać ją wodą, przykryć i chwilę poczekać i kasza gotowa.
Sama kaszka nie ma określonego smaku, więc można nadać jej każdy smak, na jaki aktualnie mamy ochotę.
Moje danie inspirowane jest kuchnią tunezyjską, ale to jest jedynie taka wariacja. W każdym razie podobne danie mogłam onegdaj spróbować w Tunezji i bardzo przypadło mi do gustu.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
- 150 g suchej kaszki kuskus
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 filiżanka mrożonego groszku z marchewką
- 1 filiżanka mrożonej fasolki szparagowej
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry, kmin rzymski
- oliwa
- sos sojowy
- kolendra
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
I gotowe.
Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz