czwartek, 21 kwietnia 2022

Kuskus z warzywami i boczkiem + filmik


Zapraszam dziś na bardzo prosty przepis na pyszne danie z nutą egzotyki czyli kuskus z warzywami i boczkiem
Kaszkę kuskus bardzo łatwo przygotować, wystarczy zalać ją wodą, przykryć i chwilę poczekać i kasza gotowa. 
Sama kaszka nie ma określonego smaku, więc można nadać jej każdy smak, na jaki aktualnie mamy ochotę.
Moje danie inspirowane jest kuchnią tunezyjską, ale to jest jedynie taka wariacja. W każdym razie podobne danie mogłam onegdaj spróbować w Tunezji i bardzo przypadło mi do gustu.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.


* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
  • 150 g suchej kaszki kuskus
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 filiżanka mrożonego groszku z marchewką
  • 1 filiżanka mrożonej fasolki szparagowej
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry, kmin rzymski
  • oliwa
  • sos sojowy
  • kolendra
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kaszkę kuskus zalewamy wrzątkiem, z naddatkiem, przykrywamy na przykład folią i odstawiamy do napęcznienia.





2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 150 g boczku pokrojonego w kosteczkę i smażymy do zezłocenia. Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę i dalej smażymy.







3. Następnie dodajemy ok. 250 g drobno posiekanych pieczarek. Doprawiamy oregano, papryką słodką i pieprzem. Dusimy chwilę. Gdy już pieczarki ładnie się przysmażą wtedy solimy.






4. Dodajemy kukurydzę z puszki.











6. Paprykę pokrojoną w kosteczkę.











7. Filiżankę mrożonego groszku z marchewką.










8. Filiżankę mrożonej fasoli szparagowej. I dusimy chwilę.










9. Przyprawy: na przykład curry i kmin rzymski.










10. Dodajemy napęczniałą kaszkę kuskus, najlepiej rozdrabniać ją widelcem, najpierw część, mieszamy i potem pozostałość i jeszcze razem wszystko smażymy chwilę.







11. Na końcu jeszcze ewentualnie trochę przypraw: soli, pieprzu i trochę sosu sojowego.
I gotowe.
Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego :-)








Poniżej zapraszam na filmik:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz