czwartek, 5 maja 2022

Delikatne racuszki twarogowe + filmik

Proponuję dziś przepis na pyszne i delikatne racuszki twarogowe. Smakują jak takie mini serniczki, a najlepiej smakują w towarzystwie owoców i syropu klonowego, ponieważ samego ciasta niczym nie dosładzamy, stąd syrop klonowy genialnie tu pasuje.
Do ciasta nie dodaję zbyt wiele mąki, właściwie to jest sam ser, ale dla kogoś innego może być za mało, dlatego można dodać więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im więcej mąki, tym racuszki mniej delikatne.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki:
  • 0,5 kg twarogu
  • 3 jajka - żółtka i białka osobno
  • ok. pół szklanki mleka
  • ok. 2-3 łyżki mąki, ewentualnie więcej
  • oliwa
  • syrop klonowy
  • cukier puder
  • owoce
Wykonanie:
1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy 3 żółtka, białka do osobnej miski i mieszamy.






2. Dodajemy ok. pół szklanki mleka.












3. Dodajemy ok. 2-3 łyżki mąki i mieszamy. Z taką ilością mąki racuszki są bardzo delikatne, takie lubię najbardziej, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby dosypać więcej mąki.







4. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.











5. Ubitą pianę z białek mieszamy z ciastem i gotowe.











6. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy po kilka minut na każdej stronie, na złoto. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierem. 
Racuszki smakują najlepiej z owocami, cukrem pudrem i syropem klonowym. 
Serdecznie polecam :-)








Poniżej zapraszam na filmik:



1 komentarz:

  1. Bardzo przyjemne w smaku racuchy:) Z borówką amerykańską palce lizać, choć dla mnie mogą też być z truskawkami:D

    OdpowiedzUsuń