Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Proponuję dziś pyszne i proste ciasto - makowiec cytrynowy, w którym jest mniej maku, a cytryny tyle ile w każdym cieście cytrynowym. Mak stanowi ciekawe uzupełnienie i ładnie wygląda. Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na keksówkę):
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
półtorej szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki suchego maku
1 cytryna
ok. 1 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
1. 200 g miękkiego masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru.
2. Suche składniki mieszamy w osobnej misce.
3. Trzemy skórkę z cytryny i wyciskamy sok - połowa soku pójdzie do ciasta a druga połowa do lukru.
4. Następnie wbijamy po jednym całym jaku i dalej miksujemy.
5. Następnie dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki i dalej miksujemy.
6. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Miksujemy.
7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół.
9. Lukier - ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny i ewentualnie odrobinę wody - mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz