czwartek, 16 czerwca 2022

Ciasto z borówkami, kremem budyniowym i galaretką Blue Lagoon


Dziś proponuję pyszne ciasto akurat właśnie na lato - ciasto z borówkami, kremem budyniowym i galaretką, do którego nazwa Blue Lagoon pasuje jak ulał.
Na ciasto składa się dość niski biszkopt, na który wykładamy krem budyniowy, a na nim owoce a szczególnie borówki i wspaniale niebieska galaretka. Całość wygląda przecudnie a smakuje jeszcze lepiej.
A najważniejsze jest to, że ciasto jest bardzo proste do przyrządzenia, serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *

Składniki (proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu np. śmietankowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
Galaretka:
  • 500 ml wrzątku
  • 2 opakowania galaretki borówkowej (jest cudnie niebieska)
oraz spora ilość borówek

Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. W misce ubijamy 3 białka z połową szklanki cukru i szczyptą soli. następnie dodajemy pół szklanki mąki pszennej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 3 żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników.



2. Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a jeżeli go nie mamy, to możemy posmarować masłem i obsypać bułką tartą. W ten sposób też się fajnie upiecze i nie przywrze do dna.
Przelewamy ciasto do formy, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.



3. Pieczemy przez ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół. Do suchego patyczka.








4. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia.










5. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu czyli wlewamy do rondelka 500 ml mleka, trochę odlewamy do kubeczka, wsypujemy budyń + 2 łyżki cukru i mieszamy, mleko zagotowujemy, wlewamy rozmieszany budyń z cukrem i mlekiem, jeszcze chwilę mieszamy i budyń jest gotowy, gdy całość ładnie zgęstnieje. Ale po co ja to piszę, przecież budyń każdy umie ugotować :-)
6. Ugotowany budyń szczelnie przykrywamy folią, folia ma przylegać do budyniu, w ten sposób unikniemy powstawania kożucha. I pozostawiamy do wystudzenia.







7. Przygotowujemy galaretkę. Do 500 ml wrzącej wody wsypujemy 2 opakowania galaretki, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie, wtedy chowamy ją do lodówki.






8. Gdy budyń wystygnie, to możemy przygotować krem. Do misy miksera przekładamy 100 g miękkiego masła i 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy.








9. Z budyniu ściągamy folię i po 1 łyżce dodajemy do miksującego się masła. Miksujemy na najwolniejszych obrotach.








10. Teraz czas na biszkopt. Gdy już wystygnie, to musimy wierzch wyrównać, albo przyciąć, żeby nie był zbyt wysoki. U mnie krawędzie wyrosły za wysoko, więc je przycięłam.






11. Krawędzie tortownicy wykładamy folią aluminiową lub folią rantową, dzięki temu krawędzie ciasta będą ładnie wyglądać. Biszkopt przekładamy do tortownicy i na wierzch wykładamy krem budyniowy. Następnie ciasto chowamy do lodówki do przechłodzenia, mniej więcej ok. 30 minut. W tym czasie galaretka powinna już chłodzić się w lodówce.


12. Na przechłodzony krem wykładamy borówki i znów chowamy ciasto do lodówki. Pilnujemy galaretki. Jeżeli przegapimy moment ścinania to będzie trzeba przygotować nową galaretkę.






13. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wtedy wylewamy ją na owoce i chowamy ciasto na całą noc do lodówki.








14. Na drugi dzień bez problemu wyciągamy ciasto z foremki, usuwamy folię i przekładamy na paterę.
Zajadamy, jest przepysznie, smacznego :-)















Poniżej zapraszam na filmik:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz