czwartek, 30 czerwca 2022

Ryż smażony z marchewką, groszkiem i jajkiem

Proponuję dziś przepis na pyszny i prosty obiad, nic dodać nić ująć tylko gotować. 
Życzę smacznego :-)

Jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
  • 3 torebki ryżu paraboiled (300 g)
  • 1 cebula
  • 350 g mrożonego groszku z marchewką
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • oliwa
  • sól, pieprz, curry i np. czosnek granulowany
  • tarty ser grana padano lub parmezan
  • świeże listki bazylii do dekoracji
Wykonanie:
1. 3 torebki ryżu gotujemy w osolonym wrzątku przez 16 minut, a następnie odstawiamy na bok.






2. W większym garnku rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy 1 cebulę pokrojoną drobno, do zeszklenia.









3. Następnie wrzucamy 350 g mrożonego groszku z marchewką i chwilę smażymy. Następnie przyprawiamy np. curry, solą i pieprzem. Chwilę smażymy.







4. Następnie warzywa zgarniamy na jedną stronę garnka, w to miejsce wbijamy 1 jajko, łyżką drewnianą rozkłócamy i smażymy i mieszamy z całością.







5. Następnie dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i chwilę smażymy.










6. Dodajemy sos sojowy, mniej więcej 1 łyżkę lub więcej. Mieszamy i chwilę smażymy.









7. Ewentualnie jeszcze trochę przypraw np. soli.










8. Na koniec jeszcze trochę tartego sera grana padano lub parmezanu i gotowe. Podajemy przyozdobione świeżymi listkami bazylii i posypane tymże serem.
Smacznego :-)











Poniżej zapraszam na filmik:





5 komentarzy: