Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Proponuję dziś przepis na niezwykłe ciasto, bo jest to niby prosty murzynek, ale kryjący w sobie pyszne jabłka, dzięki którym ciasto jest mięciutkie i wilgotne nawet na drugi dzień. Nie wiem jak na trzeci, bo aż tak długo u nas to ciasto jeszcze się nie uchowało.
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 26cm x 21cm mierząc od spodu):
3 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki pszennej
200 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cynamon
2 lub 3 jabłka
cukier puder
Wykonanie:
1. 3 całe jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy szklankę cukru i ze szczyptą soli miksujemy na jasną i puszystą masę.
W międzyczasie 200 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej.
3. Do pozostałej połowy szklanki mąki pszennej dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao i trochę cynamonu i mieszamy.
4. Następnie dosypujemy stopniowo do ciasta i dalej miksujemy.
5. Dolewamy stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło i dalej miksujemy.
6. 2 lub 3 jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
7. Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wydaje się być bardzo gęste, ale takie ma być. Podczas pieczenia jabłka puszczą sok i dzięki temu ciasto będzie idealnie mięciutki i wilgotne.
8. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
9. Pieczemy przez 45-50 minut na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół.
10. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz