czwartek, 6 października 2022

Murzynek z jabłkami

Proponuję dziś przepis na niezwykłe ciasto, bo jest to niby prosty murzynek, ale kryjący w sobie pyszne jabłka, dzięki którym ciasto jest mięciutkie i wilgotne nawet na drugi dzień. Nie wiem jak na trzeci, bo aż tak długo u nas to ciasto jeszcze się nie uchowało.

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 26cm x 21cm mierząc od spodu):
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • cynamon
  • 2 lub 3 jabłka
  • cukier puder
Wykonanie:
1. 3 całe jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy szklankę cukru i ze szczyptą soli miksujemy na jasną i puszystą masę.

W międzyczasie 200 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.



2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej.










3. Do pozostałej połowy szklanki mąki pszennej dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao i trochę cynamonu i mieszamy.







4. Następnie dosypujemy stopniowo do ciasta i dalej miksujemy.










5. Dolewamy stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło i dalej miksujemy.










6. 2 lub 3 jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.









7. Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wydaje się być bardzo gęste, ale takie ma być. Podczas pieczenia jabłka puszczą sok i dzięki temu ciasto będzie idealnie mięciutki i wilgotne.






8. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







9. Pieczemy przez 45-50 minut na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół.









10. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest przepyszne, smacznego :-)













Poniżej zapraszam na filmik:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz