czwartek, 29 września 2022

Placek makowy


Przedstawiam przepis na placek makowy. Pyszne ciasto na niedzielę i od święta. Ten placek a może inaczej tarta makowa to swoista dekonstrukcja kołacza, bo tak naprawdę pieczemy tylko farsz i jest pysznie, serdecznie polecam.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na foremkę o średnicy 24 cm):
  • 250 g suchego maku
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 100 g rodzynków
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 olejek migdałowy
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • kolorowe cukiereczki do dekoracji
Wykonanie:
1. 250 g suchego maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny.





2. Następnie przecedzamy sparzony mak i odstawiamy do odsączenia.










3. Następnie mak 2 razy przekręcamy przez maszynkę, na drobnych oczkach.










4. Masę makową przekładamy do misy miksera i dodajemy 5 żółtek. Białka zbieramy do osobnej miski.









5. Dodajemy 3/4 szklanki cukru.











6. Miksujemy.











7. W trakcie miksowania trzemy skórkę z cytryny.










8. Sparzamy 100 g rodzynków.











9. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno siekamy.










10. Następnie do miksującej się masy dodajemy stopniowo skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową i rodzynki.









11. Dodajemy olejek migdałowy.











12. Następnie dosypujemy stopniowo pół szklanki bułki tartej i dalej miksujemy.









13. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.










14. Ubitą pianę z białek mieszamy z masą makową.










15. Foremkę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Moja foremka jest ceramiczna i ciasto bez problemu od niech odchodzi. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C.






16. Pieczemy przez ok. 50 minut, na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół.









17. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Do miseczki wsypujemy ok. 1 szklankę cukru pudru, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i mamy lukier.







18. Lukrujemy ciasto i dekorujemy kolorowymi cukiereczkami.
Ciasto jest przepyszne. Smacznego :-)
















Poniżej zapraszam na filmik:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz