Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Przedstawiam przepis na placek makowy. Pyszne ciasto na niedzielę i od święta. Ten placek a może inaczej tarta makowa to swoista dekonstrukcja kołacza, bo tak naprawdę pieczemy tylko farsz i jest pysznie, serdecznie polecam.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na foremkę o średnicy 24 cm):
250 g suchego maku
5 jajek (żółtka i białka osobno)
3/4 szklanki cukru
pół szklanki bułki tartej
1 cytryna
100 g rodzynków
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 olejek migdałowy
ok. 1 szklanka cukru pudru
kolorowe cukiereczki do dekoracji
Wykonanie:
1. 250 g suchego maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny.
2. Następnie przecedzamy sparzony mak i odstawiamy do odsączenia.
3. Następnie mak 2 razy przekręcamy przez maszynkę, na drobnych oczkach.
4. Masę makową przekładamy do misy miksera i dodajemy 5 żółtek. Białka zbieramy do osobnej miski.
5. Dodajemy 3/4 szklanki cukru.
6. Miksujemy.
7. W trakcie miksowania trzemy skórkę z cytryny.
8. Sparzamy 100 g rodzynków.
9. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno siekamy.
10. Następnie do miksującej się masy dodajemy stopniowo skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową i rodzynki.
11. Dodajemy olejek migdałowy.
12. Następnie dosypujemy stopniowo pół szklanki bułki tartej i dalej miksujemy.
13. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
14. Ubitą pianę z białek mieszamy z masą makową.
15. Foremkę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Moja foremka jest ceramiczna i ciasto bez problemu od niech odchodzi.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C.
16. Pieczemy przez ok. 50 minut, na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół.
17. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Do miseczki wsypujemy ok. 1 szklankę cukru pudru, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i mamy lukier.
18. Lukrujemy ciasto i dekorujemy kolorowymi cukiereczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz