czwartek, 8 grudnia 2022

Kołacz z makiem

Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasto - kołacz z makiem - tradycyjne ciasto ze Śląska u mnie w uproszczonej wersji na małą blachę.
Uwielbiam ciasta z makiem i zależało mi na tym, by móc w domu upiec takie ciasto jak z cukierni, by ta warstwa drożdżowa pod makiem nie była za wysoka. Ten przepis jest wynikiem wielu prób i błędów, ale udało się i mogę Wam zaprezentować wersję finalną.
Napracowałam się też nad kruszonką, raz wychodziła mi za twarda, innym razem zbyt miękka i prawie wsiąkała w masę makową, ale w końcu udało mi się przygotować taką kruszonkę, którą jest odpowiednio krucha a jednocześnie nie wsiąka w masę makową.
Zatem polecam Wam mój kołacz z makiem i życzę smacznego :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm):

Ciasto drożdżowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • 7 g suchych drożdży
Nadzienie:
  • 500 g suchego maku
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 budyń (opcjonalnie)
Kruszonka:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • odrobina ciasta drożdżowego
I cukier puder do posypania ciasta.

Wykonanie:
1. 500 g suchego maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny.





2. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do miski wsypujemy 200 g mąki, 80 g cukru, 7 g drożdży suchych - mieszamy. Dodajemy 25 g miękkiego masła, 1 jajko i mieszamy łyżką.







3. Dolewamy ok. 1/4 szklanki mleka, mieszamy i zagniatamy ciasto.










4. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.








5. Teraz czas na kruszonkę. Potrzebujemy 150 g zimnego masła, 150 g cukru pudru, 90 g mąki pszennej, 1 żółtko i odrobinę ciasta drożdżowego.







6. Najpierw siekamy nożem, a potem szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę.









7. Zagniecione ciasto na kruszonkę oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki. Musi być dobrze schłodzone przed wyłożeniem na ciasto.







8. Wracamy do masy makowej. Sparzony mak odsączamy na sicie, a następnie przekręcamy przez maszynkę dwa razy, na sicie o drobnych oczkach.








9. Zmielony mak przekładamy do misy miksera, miksując dodajemy 3 żółtka.










10. Dodajemy 3/4 szklanki cukru i dalej miksujemy.










11. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu oraz 1 budyń. Budyń jest opcjonalny, powoduje, że po upieczeniu masa makowa przybiera brązowy kolor, jeżeli komuś to przeszkadza, może pominąć ten składnik.






12. I jeszcze olejek migdałowy.











13. Do zmiksowanej masy makowej dodajemy 100 g sparzonych rodzynków...









14. ... oraz 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.










15. 4 białka (3 z masy makowej i 1 z kruszonki) ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.









16. Ubitą pianę mieszamy z masą makową.










17. Teraz wracamy do ciasta drożdżowego. Powinno już podwoić swoją objętość. Zagniatamy je przez chwilę, następnie wałkujemy na kształt blachy. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki możemy wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto drożdżowe przekładamy na blachę. 



18. Ciasto wyrównujemy, tak by ładnie wypełniało dno blachy i dziurkujemy widelcem.









19. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę makową i wyrównujemy.










20. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Na warstwę maku palcami wyskubujemy ciasto kruszonkowe. 








21. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu przez ok. 50 minut, z grzaniem góra-dół.

Bardzo wiele przepisów, które można znaleźć w sieci ma podaną temperaturę 200 stopni C. Też piekłam w ten sposób i niestety kołacz się przypalał, dlatego u mnie tą temperaturą jest 180 stopni C.


22. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Najlepiej kroić je dopiero na następny dzień. Wierzch przyprószamy cukrem pudrem. Ciasto jest przepyszne, kruszonka krucha jak powinna, całość to "niebo w gębie", serdecznie polecam :-)










Poniżej zapraszam na filmik:







7 komentarzy:

  1. Super wygląda to ciasto! Tylko czy będzie pasowało na świąteczny stół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie że tak i ja też go zrobię 🙂

      Usuń
    2. Oczywiście, że będzie pasować i smakować. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Super wygląda i pewno super smakuje🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest to idealny wypiek dla miłośników wszelakich makowców, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Pyszne ciasto, wychodzi idealnie 😀

    OdpowiedzUsuń