czwartek, 12 stycznia 2023

Makowiec z jabłkami


Proponuję dziś przepis na przepysznego makowca, który jest mięciutki i wilgotny, dzięki dodaniu jabłek, na kruchym cieście, ciasto jest naprawdę przepyszne, serdecznie polecam :-)

Tym razem nie użyłam żadnych dodatków do maku, żadnych bakalii czy aromatów migdałowych, po prostu czysty mak, tak dla odróżnienia od innych makowców, i naprawdę to był dobry pomysł.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu):

Ciasto kruche:
  • półtorej szklanki mąki pszennej (wersja bezglutenowa: pół szklanki mąki gryczanej lub jaglanej, pół szklanki mąki ryżowej i pół szklanki mąki ziemniaczanej)
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 150 g zimnego masła
  • ewentualnie 1 łyżeczka gumy guar lub gumy ksantanowej dla wersji bezglutenowej
Masa makowa:
  • 400 g suchego maku
  • 2 żółtka + 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki kaszy manny (wersja bezglutenowa: 3 łyżki mąki z ziaren amarantusa lub 3 łyżki bezglutenowej bułki tartej)
i cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Na stół wysypujemy półtorej szklanki mąki, pół szklanki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, dodajemy 3 żółtka (białka zbieramy do osobnej miski), łyżkę śmietany i w kawałkach 150 g zimnego masła.





2. Następnie siekamy nożem, a potem szybko zagniatamy. Tworzymy wałeczek, oprószamy mąką, do woreczka i chowamy do lodówki.








3. Przygotowujemy masę makową: 400 g suchego maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny.









4. Następnie przecedzamy mak na sicie i przekręcamy przez maszynkę dwa razy, na drobnym sitku.









5. Do miseczki wbijamy 2 żółtka, a białka do pozostałych białek - razem 5. Do żółtek wsypujemy 3/4 szklanki cukru i miksujemy na kogel-mogel. Dodajemy łyżkę śmietany i dalej miksujemy na gładko.






6. Zmiksowane żółtka dodajemy do maku, mieszamy.










7. 3 jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.










8. Do startych jabłek dodajemy 3 łyżki kaszy manny i mieszamy.










9. Starte jabłka dodajemy do masy makowej, mieszamy.










10. 5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.










11. Ubite białka mieszamy z masą makową.










12. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a ciasto kruche, które chłodziło się w lodówce, dzielimy na dwie części - jedną mniejszą, drugą większą - tę mniejszą chowamy nadal do lodówki.






13. Większą część ciasta kruchego trzemy na dno blachy, na tarce o dużych oczkach.









14. Starte ciasto musimy ładnie ugnieść, można użyć szklanki oproszonej mąką albo dłońmi, też oprószonymi mąką.








15. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.










16. Na ciasto kruche wylewamy masę makową, wygładzamy.










17. Na wierzch trzemy mniejszą część ciasta kruchego, na tarce o dużych oczkach. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







18. Pieczemy przez ok. 55-60 minut w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.









19. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia a następnie oprószamy cukrem pudrem.

Jest przepyszne, smacznego :-)















Poniżej zapraszam na filmik:







1 komentarz: