Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Proponuję dziś przepis na bardzo prosty i przepyszny piernik. Nie wymaga wiele pracy, a sekretem sukcesu jest mus jabłkowy, dzięki czemu ciasto jest mięciutkie i wilgotne, nawet na drugi dzień. Doskonałe ciasto na niedzielę do kawusi, ale też równie dobrze sprawdzi się na świętach.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (na foremkę o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu):
125 g masła
1 szklanka cukru
pół szklanki musu jabłkowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 jajka
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
80 g masła
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
odrobina mleka
Wykonanie:
1. W rondelku umieszczamy 125 g masła, 1 szklankę cukru, pół szklanki musu jabłkowego i przyprawę do piernika. Podgrzewamy wszystko, aż cukier się rozpuści a składniki połączą, następnie odstawiamy do wystudzenia.
2. Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo 2 jajka i miksujemy.
3. Następnie wsypujemy stopniowo półtorej szklanki mąki pszennej zmieszanej z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej i miksujemy.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół przez ok. 40 minut.
6. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
7. Przygotowujemy polewę: w rondelku umieszczamy 80 g masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i wszystko podgrzewamy. Może być potrzebna odrobina mleka. Polewa ma być gęsta.
8. Jeszcze ciepłą polewą wylewamy na ciasto i czekamy aż zastygnie.
(Na filmiku widać, że polewa trochę ścieka na pokrojonym cieście - trudno było czekać, temu ciastu nie sposób się oprzeć.)
Prezentuje się niezwykle smakowicie
OdpowiedzUsuń