czwartek, 24 listopada 2022

Piernik najprostszy

Proponuję dziś przepis na bardzo prosty i przepyszny piernik. Nie wymaga wiele pracy, a sekretem sukcesu jest mus jabłkowy, dzięki czemu ciasto jest mięciutkie i wilgotne, nawet na drugi dzień. Doskonałe ciasto na niedzielę do kawusi, ale też równie dobrze sprawdzi się na świętach.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (na foremkę o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu):
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki musu jabłkowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
  • 80 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • odrobina mleka
Wykonanie:
1. W rondelku umieszczamy 125 g masła, 1 szklankę cukru, pół szklanki musu jabłkowego i przyprawę do piernika. Podgrzewamy wszystko, aż cukier się rozpuści a składniki połączą, następnie odstawiamy do wystudzenia.




2. Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo 2 jajka i miksujemy.










3. Następnie wsypujemy stopniowo półtorej szklanki mąki pszennej zmieszanej z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej i miksujemy.








4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.








5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół przez ok. 40 minut.









6. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.










7. Przygotowujemy polewę: w rondelku umieszczamy 80 g masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i wszystko podgrzewamy. Może być potrzebna odrobina mleka. Polewa ma być gęsta. 







8. Jeszcze ciepłą polewą wylewamy na ciasto i czekamy aż zastygnie.

(Na filmiku widać, że polewa trochę ścieka na pokrojonym cieście - trudno było czekać, temu ciastu nie sposób się oprzeć.)

Ciasto jest przepyszne, serdecznie polecam :-)


                                                                






Poniżej zapraszam na filmik:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz