czwartek, 16 lutego 2023

Babka ucierana

Zapraszam dziś na bardzo prosty przepis - babkę ucieraną, podobną do piaskowej, ale jednak inną, takie urozmaicenie na proste ciasto na niedzielę. Oczywiście przypomina mi bardzo ciasta sprzed lat, z cukierni z PRL'u, bardzo dobre ciasto, serdecznie polecam.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

Do przepisu dodałam wersję bezglutenową.

* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 25 cm):
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki pszennej 
  • wersja bezglutenowa: pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki ryżowej, pół szklanki mąki z ziaren amarantusa
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu arakowego
  • 6 jajek
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. 250 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę.






2. W osobnej misce mieszamy suche składniki: półtorej szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 opakowanie cukru waniliowego.







3. Do utartego masła stopniowo wbijamy 6 całych jajek dalej miksując.










4. W międzyczasie wsypujemy stopniowo, po łyżce lub dwóch mąki zmieszane z cukrem, dalej miksujemy.









5. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu arakowego.










6. Foremkę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto do foremki, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







7. Pieczemy przez ok. 50-55 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.









8. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 
Jest mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. 
Serdecznie polecam :-)













Poniżej zapraszam na filmik:














 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz