Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam dziś na bardzo prosty przepis - babkę ucieraną, podobną do piaskowej, ale jednak inną, takie urozmaicenie na proste ciasto na niedzielę. Oczywiście przypomina mi bardzo ciasta sprzed lat, z cukierni z PRL'u, bardzo dobre ciasto, serdecznie polecam.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Do przepisu dodałam wersję bezglutenową.
* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 25 cm):
250 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki pszennej
wersja bezglutenowa: pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki ryżowej, pół szklanki mąki z ziaren amarantusa
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu arakowego
6 jajek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. 250 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę.
2. W osobnej misce mieszamy suche składniki: półtorej szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 opakowanie cukru waniliowego.
3. Do utartego masła stopniowo wbijamy 6 całych jajek dalej miksując.
4. W międzyczasie wsypujemy stopniowo, po łyżce lub dwóch mąki zmieszane z cukrem, dalej miksujemy.
5. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu arakowego.
6. Foremkę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto do foremki, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
7. Pieczemy przez ok. 50-55 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu.
8. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz