Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Proponuję dziś przepis na bardzo proste i pyszne pierogi po krakowsku lub pierogi krakowskie. Dlaczego taka nazwa? Nie wiem, znam te pierogi pod tą nazwą i bardzo polecam. Farsz to w zasadzie tylko pieczarki, cebulka i ser żółty oraz oczywiście trochę okrasy dla poprawienia smaku i nic więcej nie trzeba, a te pierogi są tak pyszne.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ok. 200 ml ciepłej wody
Farsz:
500 g pieczarek
250 g sera żółtego
2 cebule
ok. 300 g boczku
sól, pieprz, oregano
oliwa
pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie:
1. 500 g obranych i umytych pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy starte pieczarki. Smażymy na średnich ogniu.
3. Przyprawiamy pieczarki pieprzem, oregano i solą i smażymy tak długo, aż wilgoć wyparuje. Usmażone pieczarki odkładamy na bok.
4. Około 300 g boczku kroimy w drobną kostkę.
5. 2 cebule siekamy drobno.
6. 250 g sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach.
7. Pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i smażymy, gdy się już przyzłoci to dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy jeszcze chwilę. Gdy i cebulka się przyzłoci, odkładamy patelnię na bok. Okrasa gotowa.
8. Usmażone pieczarki dodajemy do startego żółtego sera.
9. Dodajemy do tego trochę okrasy, mieszamy.
10. Jeszcze trochę soli i pieprzu i farsz gotowy.
11. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i w środek wbijamy jajko. Widelcem mieszamy jajko z mąką i powoli wlewamy ok. 200 ml ciepłej wody. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to trzeba dodać wody. Zagniatamy ciasto i pod przykryciem odkładamy na bok na ok. 20 minut. Następnie część ciasta wykrawamy, wałkujemy i wycinamy kółka.
12. Nakładamy farsz i lepimy pierożki, które odkładamy na ściereczkę lub ręcznik papierowy.
13. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone przysmażonym boczkiem z cebulką i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi.
Nie ma to jak pierogi z okrasą :) Mi najlepiej wychodzi z boczkiem od Karola ( takie zakłady mięsne na Podlasiu). Polecam zpm-karol.pl/product/boczek-swojski-z-zalasku-500g/
Nie ma to jak pierogi z okrasą :) Mi najlepiej wychodzi z boczkiem od Karola ( takie zakłady mięsne na Podlasiu). Polecam zpm-karol.pl/product/boczek-swojski-z-zalasku-500g/
OdpowiedzUsuń