czwartek, 7 grudnia 2023

Pierogi po krakowsku

Proponuję dziś przepis na bardzo proste i pyszne pierogi po krakowsku lub pierogi krakowskie. Dlaczego taka nazwa? Nie wiem, znam te pierogi pod tą nazwą i bardzo polecam. Farsz to w zasadzie tylko pieczarki, cebulka i ser żółty oraz oczywiście trochę okrasy dla poprawienia smaku i nic więcej nie trzeba, a te pierogi są tak pyszne. 

Serdecznie polecam :-)


Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *

Składniki (proporcje dla 4-5 osób):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 200 ml ciepłej wody
Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • 2 cebule
  • ok. 300 g boczku
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie:

1. 500 g obranych i umytych pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach.










2. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy starte pieczarki. Smażymy na średnich ogniu.








3. Przyprawiamy pieczarki pieprzem, oregano i solą i smażymy tak długo, aż wilgoć wyparuje. Usmażone pieczarki odkładamy na bok.








4. Około 300 g boczku kroimy w drobną kostkę.










5. 2 cebule siekamy drobno.











6. 250 g sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach.










7. Pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i smażymy, gdy się już przyzłoci to dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy jeszcze chwilę. Gdy i cebulka się przyzłoci, odkładamy patelnię na bok. Okrasa gotowa.






8. Usmażone pieczarki dodajemy do startego żółtego sera.










9. Dodajemy do tego trochę okrasy, mieszamy.










10. Jeszcze trochę soli i pieprzu i farsz gotowy.










11. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i w środek wbijamy jajko. Widelcem mieszamy jajko z mąką i powoli wlewamy ok. 200 ml ciepłej wody. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to trzeba dodać wody. Zagniatamy ciasto i pod przykryciem odkładamy na bok na ok. 20 minut. Następnie część ciasta wykrawamy, wałkujemy i wycinamy kółka.

12. Nakładamy farsz i lepimy pierożki, które odkładamy na ściereczkę lub ręcznik papierowy.









13. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone przysmażonym boczkiem z cebulką i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :-)










Poniżej zapraszam na filmik:








1 komentarz:

  1. Nie ma to jak pierogi z okrasą :) Mi najlepiej wychodzi z boczkiem od Karola ( takie zakłady mięsne na Podlasiu). Polecam zpm-karol.pl/product/boczek-swojski-z-zalasku-500g/

    OdpowiedzUsuń