czwartek, 19 września 2024

Ciasteczka jabłkowe całuski

Zapraszam na przepis na przepyszne ciasteczka drożdżowe z jabłkami, które tuż po upieczeniu są mięciutkie, a gdy wystygną stają się kruche i są nadal przepyszne. 

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na dwie blachy ciasteczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 3 jabłka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Na blat wysypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 3 łyżki cukru, wkruszamy 50 g świeżych drożdży, dodajemy w kawałkach 200 g zimnego masła, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany.




2. Następnie siekamy wszystko nożem, a potem zagniatamy. Zagniecione ciasto odkładamy na bok.








3. Umyte 3 jabłka obieramy i kroimy w cząstki.










4. Ciasto dzielimy na pół.











5. Następnie ciasto rozwałkowujemy, dość cienko, i wykrawamy kółka jak na pierogi.









6. Bierzemy kółko z ciasta, kładziemy na nim cząstkę jabłka.










7. Następnie na jabłko sypiemy cynamon i cukier.










8. Następnie zamykamy jabłko w cieście, jak pierożka, ale nie sklejamy. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.






9. Pieczemy przez ok. 15-18 minut na najwyższym poziomie piekarnika, z termoobiegiem.









10. Po upieczeniu, jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem.
Te ciasteczka są przepyszne, na ciepło mięciutkie, wystudzone chrupiące.

Smacznego 😀🍪











Poniżej zapraszam na filmik:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz