Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam na przepis na przepyszne ciasteczka drożdżowe z jabłkami, które tuż po upieczeniu są mięciutkie, a gdy wystygną stają się kruche i są nadal przepyszne.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na dwie blachy ciasteczek):
500 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
3 żółtka
3 jabłka
50 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
szczypta soli
cynamon
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Na blat wysypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 3 łyżki cukru, wkruszamy 50 g świeżych drożdży, dodajemy w kawałkach 200 g zimnego masła, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany.
2. Następnie siekamy wszystko nożem, a potem zagniatamy. Zagniecione ciasto odkładamy na bok.
3. Umyte 3 jabłka obieramy i kroimy w cząstki.
4. Ciasto dzielimy na pół.
5. Następnie ciasto rozwałkowujemy, dość cienko, i wykrawamy kółka jak na pierogi.
6. Bierzemy kółko z ciasta, kładziemy na nim cząstkę jabłka.
7. Następnie na jabłko sypiemy cynamon i cukier.
8. Następnie zamykamy jabłko w cieście, jak pierożka, ale nie sklejamy. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
9. Pieczemy przez ok. 15-18 minut na najwyższym poziomie piekarnika, z termoobiegiem.
10. Po upieczeniu, jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem.
Te ciasteczka są przepyszne, na ciepło mięciutkie, wystudzone chrupiące.
o kurczę ale fajny przepis, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń