czwartek, 5 grudnia 2024

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Tym razem polecam danie z kuchni chińskiej - kurczak w sosie słodko-kwaśnym - danie bardzo proste i szybkie do wykonania i niezwykle smaczne.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
  • pierś z kurczaka (ilość dowolna)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 6 plastrów ananasa
  • sok z 2-3 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ketchup
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia
  • ryż (polecam jaśminowy)
Wykonanie:
1. Pierś kurczaka kroimy na cząstki, podobnie plastry ananasa, cebulę w kosteczkę, marchewkę i paprykę w paseczki.





2. Wyciskamy sok z pomarańczy.











3. Do soku z pomarańczy dodajemy 3 łyżki cukru.










4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, u mnie jest to oliwa, ale może być równie dobrze na przykład olej sezamowy. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy pokrojone piersi z kurczaka.






5. Następnie przyprawiamy: sól, pieprz, słodka papryka, smażymy 2-3 minuty.









6. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i marchewkę i smażymy wszystko razem na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty.








7. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki plastry ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty.









8. Następnie wlewamy sok pomarańczowy z cukrem i dusimy wszystko przez ok. 2-3 minuty.









9. Do kopiastej łyżeczki mąki ziemniaczanej dodajemy trochę wody, mieszamy.









10. Następnie wodę z mąką ziemniaczaną wlewamy do sosu i gotujemy całość jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.








11. Na koniec dodajemy ok. 1 łyżki ketchupu, mieszamy, gotujemy całość jeszcze 1-2 minuty i gotowe. Polecam podawać to danie z ryżem jaśminowym.
Serdecznie polecam i życzę smacznego :)










Poniżej zapraszam na filmik:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz