Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Tym razem polecam danie z kuchni chińskiej - kurczak w sosie słodko-kwaśnym - danie bardzo proste i szybkie do wykonania i niezwykle smaczne.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
pierś z kurczaka (ilość dowolna)
1 cebula
1 marchewka
1 czerwona papryka
6 plastrów ananasa
sok z 2-3 pomarańczy
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
ketchup
sól, pieprz, słodka papryka
tłuszcz do smażenia
ryż (polecam jaśminowy)
Wykonanie:
1. Pierś kurczaka kroimy na cząstki, podobnie plastry ananasa, cebulę w kosteczkę, marchewkę i paprykę w paseczki.
2. Wyciskamy sok z pomarańczy.
3. Do soku z pomarańczy dodajemy 3 łyżki cukru.
4. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, u mnie jest to oliwa, ale może być równie dobrze na przykład olej sezamowy. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy pokrojone piersi z kurczaka.
5. Następnie przyprawiamy: sól, pieprz, słodka papryka, smażymy 2-3 minuty.
6. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i marchewkę i smażymy wszystko razem na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty.
7. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki plastry ananasa i smażymy przez ok. 2 minuty.
8. Następnie wlewamy sok pomarańczowy z cukrem i dusimy wszystko przez ok. 2-3 minuty.
9. Do kopiastej łyżeczki mąki ziemniaczanej dodajemy trochę wody, mieszamy.
10. Następnie wodę z mąką ziemniaczaną wlewamy do sosu i gotujemy całość jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
11. Na koniec dodajemy ok. 1 łyżki ketchupu, mieszamy, gotujemy całość jeszcze 1-2 minuty i gotowe. Polecam podawać to danie z ryżem jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz