niedziela, 6 lipca 2014

Pancakes bezglutenowe + filmik

Tym razem zapraszam na amerykańskie naleśniki w wersji bezglutenowej. Kiedyś u nas w domu bezgluten był konieczny, ale teraz przepis wraca z wyboru, bo tego rodzaju placuszki, racuszki czy pancakes w wersji bezglutenowej smakują nam bardziej.
Ale warto przy tym zaznaczyć, że mąki bezglutenowe mają charakterystyczny posmak, który nie każdemu pasuje, nam akurat odpowiada. Razem z owocami i syropem klonowym te pancakes tworzą pełnię smaku, a co najważniejsze, odpowiednie dla ludzi na diecie bezglutenowej z konieczności czy  też z wyboru.
Polecam serdecznie :-)

Do przepisu dołączony został filmik (09.08.2019 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki na kilkanaście pancakes:
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej lub z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2/3 szklanki mleka (w moim przepisie użyłam sojowego, każde inne też się nadaje)
  • 25 g miękkiego masła
  • owoce (na przykład jagody)
  • syrop klonowy
  • masło do smażenia
Wykonanie:
1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki.
2. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki (w tym żółtka, z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno).

3. Następnie wszystko łączymy za pomocą mieszadła.

4. Następnie białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z ciastem.

5. Smażymy na maśle, ale nakładamy łyżką nieduże kleksy ciasta, by nie było kłopotu z przekładaniem na drugą stronę. Smażymy króciutko.

6. Pancakes bezglutenowe nie będą tak puchate jak pszenne, ale również urosną i będą mieć w sobie pęcherzyki powietrza, dzięki którymi są niezwykle lekkie, ale w smaku zdecydowanie lepsze od pszennych.

7. Można podawać w charakterystyczny sposób czyli układać jeden na drugim, ale ja wolę rozłożyć je na talerzu. Smacznego :-)



Poniżej zapraszam na filmik



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zajadać takie placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, u nas słodkie są właśnie II śniadania. Polecam i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń