Ale warto przy tym zaznaczyć, że mąki bezglutenowe mają charakterystyczny posmak, który nie każdemu pasuje, nam akurat odpowiada. Razem z owocami i syropem klonowym te pancakes tworzą pełnię smaku, a co najważniejsze, odpowiednie dla ludzi na diecie bezglutenowej z konieczności czy też z wyboru.
Polecam serdecznie :-)
Do przepisu dołączony został filmik (09.08.2019 r.) -> na końcu posta.
* * *
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej lub z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 2/3 szklanki mleka (w moim przepisie użyłam sojowego, każde inne też się nadaje)
- 25 g miękkiego masła
- owoce (na przykład jagody)
- syrop klonowy
- masło do smażenia
1. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki.
2. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki (w tym żółtka, z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno).
3. Następnie wszystko łączymy za pomocą mieszadła.
4. Następnie białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z ciastem.
5. Smażymy na maśle, ale nakładamy łyżką nieduże kleksy ciasta, by nie było kłopotu z przekładaniem na drugą stronę. Smażymy króciutko.
6. Pancakes bezglutenowe nie będą tak puchate jak pszenne, ale również urosną i będą mieć w sobie pęcherzyki powietrza, dzięki którymi są niezwykle lekkie, ale w smaku zdecydowanie lepsze od pszennych.
7. Można podawać w charakterystyczny sposób czyli układać jeden na drugim, ale ja wolę rozłożyć je na talerzu. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Bardzo lubię zajadać takie placuszki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, u nas słodkie są właśnie II śniadania. Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Usuń