sobota, 12 lipca 2014

Zapiekanka chłopska (bezglutenowa) + filmik

Zapiekanka chłopska z ziemniakami, kiełbasą i burakami
Przedstawiam pomysł na bardzo smaczną zapiekankę, prostą, niewiele składników, a moc smaków i oczywiście bezglutenową. Przepis jest z gatunku tych, co go wszyscy znają, ale każdy ma swoją ulubioną modyfikację. Nasza przedstawia się właśnie tak. Smacznego!

Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta)

* * *

Składniki:
  • około 8 ziemniaków
  • około 2 surowe buraki
  • około 2 cebule
  • około 4 pęta kiełbasy śląskiej
  • kawałek żółtego sera do starcia
  • kawałek boczku
  • oliwa lub olej kokosowy
  • sól, pieprz, papryka czerwona
Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.

2. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy.

3. Następnie kroimy buraka w plastry i układamy na warstwie ziemniaków.

4. Na warstwie buraków układamy pokrojone w plastry kiełbasy (2 pęta) (ostatnio zaczęłam tę kiełbasę w plasterkach podsmażać wraz z cebulką, tak jest smaczniej, polecam), na nich pokrojoną w pół-talarki cebulę, następnie pieprz, sól, czerwona papryka słodka i kapka oliwy. Na to następna warstwa plastrów ziemniaka, sól, pieprz, warstwa plastrów buraka, warstwa plastrów kiełbasy (ostatnie 2 pęta), cebula w pół-talarki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka i kapka oliwy. Na to ostatnia warstwa ziemniaków. Następnie około 6 plastrów boczku, a następnie na sam wierzch ścieramy żółty ser (na tarce o dużych oczkach) i paprykujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę bez przykrycia.



Poniżej zapraszam na filmik:



8 komentarzy:

  1. Właśnie robię tą zapiekankę po raz kolejny. Jest mega pyszna. Jadłam również z sosem czosnkowym. Rewelacja! Nie wiedziałam, że w takim wydaniu z burakiem może to być takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burak i ziemniak to jest genialne połączenie, też uwielbiamy tę zapiekankę, czasem tę cebulę wcześniej przysmażam na oliwie. Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego :-)

      Usuń
  2. Hmmm przytpadkiem znalazłem ten przepis i chyba zrobię na jutro taką zapiekankę, tylko w swojej wersji ;) dodam boczku, brokuła, może troszkę śmietany i bez sera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje zmiany na pewno wpłyną na zdecydowaną poprawę smaku. Uwielbiam brokuły, myślę, że je dodam następnym razem, pozdrawiam cieplutko i smacznego :-)

      Usuń
  3. W opisie: do piekarnika bez przykrycia, na filmiku wstawiasz przykrytą... i odkrywasz po 50 min.
    Nie wstawiajcie bez przykrycia, bo: woda z warzyw odparuje i się zeschną zamiast upiec, po drugie ser się zpiecze na czarno...
    Poza tym, godzina to sporo za mało - ja piekłem 1h20min.
    Ale pomysł fajny i zapiekanka całkiem dobra i prosta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Filmik został dodany dużo później niż powstał sam przepis. Wcześniej rzeczywiście piekłam bez przykrycia i czasem tak robię, dla urozmaicenia, raz tak a raz z przykryciem, wtedy warzywa są bardziej ugotowane i miększe, bez przykrycia bardziej chrupiące, więc jak kto woli. Problem tkwi pewnie w burakach, które są bardziej twarde, dlatego zaznaczyłam by pokroić je w cienkie plasterki, wtedy szybciej zmiękną. W naszym piekarniku (który jest wyjątkowo trudny i niewspółpracujący) godzina pieczenia w zupełności wystarczy, po prawie półtorej godziny pieczenia u nas byłyby węgielki. Ale jeżeli przepis podoba się i smakował to bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń