Przedstawiam pomysł na bardzo smaczną zapiekankę, prostą, niewiele składników, a moc smaków i oczywiście bezglutenową. Przepis jest z gatunku tych, co go wszyscy znają, ale każdy ma swoją ulubioną modyfikację. Nasza przedstawia się właśnie tak. Smacznego!
Do przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta)
* * *
Składniki:
- około 8 ziemniaków
- około 2 surowe buraki
- około 2 cebule
- około 4 pęta kiełbasy śląskiej
- kawałek żółtego sera do starcia
- kawałek boczku
- oliwa lub olej kokosowy
- sól, pieprz, papryka czerwona
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
2. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy.
3. Następnie kroimy buraka w plastry i układamy na warstwie ziemniaków.
4. Na warstwie buraków układamy pokrojone w plastry kiełbasy (2 pęta) (ostatnio zaczęłam tę kiełbasę w plasterkach podsmażać wraz z cebulką, tak jest smaczniej, polecam), na nich pokrojoną w pół-talarki cebulę, następnie pieprz, sól, czerwona papryka słodka i kapka oliwy. Na to następna warstwa plastrów ziemniaka, sól, pieprz, warstwa plastrów buraka, warstwa plastrów kiełbasy (ostatnie 2 pęta), cebula w pół-talarki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka i kapka oliwy. Na to ostatnia warstwa ziemniaków. Następnie około 6 plastrów boczku, a następnie na sam wierzch ścieramy żółty ser (na tarce o dużych oczkach) i paprykujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę bez przykrycia.
Poniżej zapraszam na filmik:
wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńWłaśnie robię tą zapiekankę po raz kolejny. Jest mega pyszna. Jadłam również z sosem czosnkowym. Rewelacja! Nie wiedziałam, że w takim wydaniu z burakiem może to być takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńBurak i ziemniak to jest genialne połączenie, też uwielbiamy tę zapiekankę, czasem tę cebulę wcześniej przysmażam na oliwie. Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego :-)
UsuńHmmm przytpadkiem znalazłem ten przepis i chyba zrobię na jutro taką zapiekankę, tylko w swojej wersji ;) dodam boczku, brokuła, może troszkę śmietany i bez sera :)
OdpowiedzUsuńTwoje zmiany na pewno wpłyną na zdecydowaną poprawę smaku. Uwielbiam brokuły, myślę, że je dodam następnym razem, pozdrawiam cieplutko i smacznego :-)
UsuńW opisie: do piekarnika bez przykrycia, na filmiku wstawiasz przykrytą... i odkrywasz po 50 min.
OdpowiedzUsuńNie wstawiajcie bez przykrycia, bo: woda z warzyw odparuje i się zeschną zamiast upiec, po drugie ser się zpiecze na czarno...
Poza tym, godzina to sporo za mało - ja piekłem 1h20min.
Ale pomysł fajny i zapiekanka całkiem dobra i prosta.
Dziękuję za komentarz. Filmik został dodany dużo później niż powstał sam przepis. Wcześniej rzeczywiście piekłam bez przykrycia i czasem tak robię, dla urozmaicenia, raz tak a raz z przykryciem, wtedy warzywa są bardziej ugotowane i miększe, bez przykrycia bardziej chrupiące, więc jak kto woli. Problem tkwi pewnie w burakach, które są bardziej twarde, dlatego zaznaczyłam by pokroić je w cienkie plasterki, wtedy szybciej zmiękną. W naszym piekarniku (który jest wyjątkowo trudny i niewspółpracujący) godzina pieczenia w zupełności wystarczy, po prawie półtorej godziny pieczenia u nas byłyby węgielki. Ale jeżeli przepis podoba się i smakował to bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń