piątek, 4 lipca 2014

Naleśniki wytrawne (bezglutenowe)

Zapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są zwarte, pięknie schodzą z patelni i się nie rozpadają. Polecam.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki gryczanej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 20 g mąki ryżowej (1 łyżka)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru trzcinowego (biały też może być, jak kto woli)
  • 2 szklanki mleka (może być mleko sojowe, ryżowe, kokosowe itd.)
Składniki na farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
  • mała puszka kukurydzy
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa i masło do smażenia
Wykonanie:
1. Zawsze zaczynam od pieczarek. Trzeba je obrać, umyć, pokroić w pół-plasterki i smażyć na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i sporej ilości oregano. Smażymy nie za długo, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
2. Następie w misce mikserem mieszamy wszystkie składniki na ciasto.

3. Nabieramy niepełną chochelkę ciasta i wylewamy na rozgrzaną patelnię (wysiadły mi baterie w aparacie, więc zdjęcie zrobione telefonem)

4. Mam specjalną teflonową patelnię do naleśników. Wystarczy przed pierwszym naleśnikiem wysmarować patelnię papierem lekko nasączonym oliwą i potem smażymy na prawie suchej patelni a naleśniki nie przywierają.

5. Smażymy króciutko, gdy widzimy, że brzegi odrywają się od patelni, to przerzucamy naleśnik na talerz. Smażymy tylko z jednej strony. Z podanych proporcji wychodzi około 8 naleśników.

6. Następnie od strony tej smażonej nakładamy farsz: trochę sera, trochę kukurydzy, trochę pieczarek i jeszcze sypiemy oregano.

7. Naleśniki zawijamy w trójkąty i odkładamy na talerz (będziemy znów smażyć).

8. Następnie naleśniki podsmażamy na maśle z obu stron (jak widać baterie zostały reanimowane).

9. Podajemy z ketchupem lub jak kto lubi :-).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz