niedziela, 20 lipca 2014

Śniadanie mistrzów (bezglutenowe)

Proponuję sałatkę z avocado z jajkiem jako alternatywę pysznego śniadania, bez pieczywa, bez glutenu, wartościowe i sycące. Zapraszam na prawdziwe śniadanie mistrzów (proporcje dla dwóch osób).


Składniki:
  • avocado 2 szt.
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • pół cytryny
  • oliwa
  • sól morska, pieprz, oregano i bazylia
Wykonanie:
Avocado przecinamy na pół a następnie łyżeczką wyciągamy ze skórki. Kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Zalewy oliwą (około 1-2 łyżki), solimy, pieprzymy, sypiemy oregano i bazylią, możemy dać również świeże zioła - bardzo wskazane, akurat nie jestem w posiadaniu niestety, i mieszamy. Ugotowane jajka na twardo przekrojone na pół układamy na talerzu. Pomiędzy jajkami nakładamy sałatkę z avocado. Kroimy oliwki na plasterki, układamy na avocado. Przekrojone pomidorki koktajlowe układamy na avocado. Całość skrapiamy oliwą i gotowe. Pyszne śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz