Proponuję sałatkę z avocado z jajkiem jako alternatywę pysznego śniadania, bez pieczywa, bez glutenu, wartościowe i sycące. Zapraszam na prawdziwe śniadanie mistrzów (proporcje dla dwóch osób).
Składniki:
- avocado 2 szt.
- 4 jajka ugotowane na twardo
- garść pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- pół cytryny
- oliwa
- sól morska, pieprz, oregano i bazylia
Avocado przecinamy na pół a następnie łyżeczką wyciągamy ze skórki. Kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Zalewy oliwą (około 1-2 łyżki), solimy, pieprzymy, sypiemy oregano i bazylią, możemy dać również świeże zioła - bardzo wskazane, akurat nie jestem w posiadaniu niestety, i mieszamy. Ugotowane jajka na twardo przekrojone na pół układamy na talerzu. Pomiędzy jajkami nakładamy sałatkę z avocado. Kroimy oliwki na plasterki, układamy na avocado. Przekrojone pomidorki koktajlowe układamy na avocado. Całość skrapiamy oliwą i gotowe. Pyszne śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz