piątek, 18 lipca 2014

Makowiec (bezglutenowy)

Makowiec z suchego maku
Zapraszam do upieczenia makowca z suchego maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom mąki pszennej oszczędza przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

Jeżeli chcemy makowiec w wersji glutenowej, to po prostu zamiast mąk bezglutenowych dodajemy półtorej szklanki mąki pszennej.

Link do wersji wegańskiej -> klik

* * *

Składniki:
  • kostka masła - 200 g
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • półtora łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • zapach migdałowy
  • garść rodzynków (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
  • mąka z ziaren amarantusa od obsypania formy
  • 5 łyżek wody
Wykonanie:

1. Rozpuszczamy w garnku masło razem z cukrem i pięcioma łyżkami wody. Następnie studzimy.

2. Po wystudzeniu rozpuszczony tłuszcz z cukrem przelewamy do miski, dodajemy 4 żółtka (z białek ubijemy pianę) i miksujemy na najniższych obrotach.

3. Następnie po kolei dosypujemy mąki razem z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.

4. Gdy już wmiksowane są mąki, powoli dosypujemy mak i dalej miksujemy.

5. Gdy już wmiksowany jest mak, dodajemy zapach migdałowy, możemy też dodać garść sparzonych rodzynków. Z pozostałych białek ze szczyptą soli ubijamy pianę na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem).

6. Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką z ziaren amarantusa.

7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po kwadransie nacinamy ciasto wzdłuż. Po godzinie pieczenia muszę jeszcze 5 minut dopiekać od spodu.

8. Gotowe, wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.





11 komentarzy:

  1. czy mąkę jaglaną można zastąpić mąką gryczaną?

    OdpowiedzUsuń
  2. albo ryżową lub migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że migdałowa byłaby ok. Obawiam się o ryżową, ta mąka jest dość ciężka, mak też jest ciężki, może zajść ryzyko zakalca niestety. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  3. Skrobia ziemniaczana? mam tylko make ziemniaczana ... hmmmm czy to będzie duża roznica

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie będzie różnicy. Wydaje mi się, że mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana to to samo.l

      Usuń
  4. A ja czytalam ze sie różnią. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli się różnią, to nie ma to wpływu na ten przepis. Stosuję zamiennie raz skrobię raz mąkę ziemniaczaną i różnicy nie dostrzegam. Inaczej jest za to w przypadku mąki kukurydzianej a skrobi kukurydzianej, w tym przypadku różnica jest istotna.

      Usuń
  5. Widziałam już to zdjęcie na tej stronie http://bezglutynka.blogspot.com/2015/12/potrawy-na-wigilijny-stobezglutenowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzałam tam. Właścicielka bloga bezceremonialnie ukradła moje zdjęcie, że o przepisie nie wspominając. Dziękuję za link.

      Usuń