środa, 3 września 2014

Sałatka - jaglanka z kurczakiem + filmik


Zapraszam do sporządzenia pysznej sałatki z kaszą jaglaną i smażonymi kawałkami piersi z kurczaka, jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.
Przepis zawiera również wersję wegańską.

A sałatka jest bezglutenowa.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (16.11.2018) -> na końcu posta.

* * *

Składniki (proporcje na jedną miskę):
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół  piersi z kurczaka (wersja wegańska: 1/2 kostki wędzonego tofu)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego, superdrobnego
  • 1 łyżeczka masła (w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić olejem kokosowym)
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, curry
  • koperek świeży lub suszony
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i smażymy na oliwie z solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i curry. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.












1a. W wersji wegańskiej w ten sam sposób smażymy drobno pokrojone tofu.

2. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę.















3. Kaszę jaglaną gotujemy w następujący sposób. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy szklankę wody, którą zagotowujemy. Następnie do wrzątku dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę masła i szczyptę kurkumy i wsypujemy na wrzątek kaszę jaglaną, którą musimy wcześniej dokładnie wypłukać najpierw pod zimną a potem pod gorącą wodą. Podczas gotowania NIE MIESZAMY. Kasza sobie wytwarza kanaliki (widoczne na zdjęciu), którymi wydostaje się wilgoć. Kasza gotuje się w ten sposób na sypko i taka jest najlepsza. Jest ugotowana w momencie, gdy wchłonie całą wilgoć.
4. Ugotowaną kaszę pozostawiamy do wystygnięcia.














5. Gdy kasza przestygnie dodajemy do niej wszystkie składniki sałatki: paprykę, groszek, kukurydzę i usmażonego, wystudzonego kurczaka.
 6. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz i koperek oraz około 2-3 łyżki oliwy i mieszamy. Jeżeli sałatka okaże się za sucha, to jeszcze odrobinę oliwy.










7. Następnie sałatkę trzeba schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsza jest schłodzona.






Zapraszam na filmik:


Sałatka w wersji wegańskiej :-)

3 komentarze:

  1. Naprawdę bardzo dobra sałatka!! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę bardzo dobra sałatka!! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to ulubiona sałatka mojego synka. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń