Jest to przepis wegetariański, ale jeżeli użyjemy bezglutenowego makaronu, wtedy będzie również bezglutenowy.
Etapy przygotowania, które widać poniżej, pochodzą z lata, gdy więcej świeżych warzyw było dostępnych w sklepach. Filmik dodałam w lutym 2020 r., dlatego na filmiku przepis jest nieco zmieniony, nie ma cukinii, a marchewka jest mrożona - ale po tych zmianach jest równie smacznie :-)
* * *
- 250 g makaronu np. kokardki
- 1 cebula
- 2 marchewki (lub mrożona)
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka (korzeń)
- 250 g pieczarek
- 1 cukinia (ewentualnie)
- filiżanka mrożonego groszku
- 1 brokuł
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 papryki (np. żółta i czerwona)
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- ser grana padano
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka, szczypta ostrej papryki
1. W wysokim naczyniu na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojoną cebulę wraz z łyżką masła oraz oregano. Następnie czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, cukinię, groszek oraz pieczarki pokrojone w cząstki i smażymy całość.
2. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze części różyczki brokuła.
3. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki.
4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy - pół łyżeczki cukru i podanymi wyżej przyprawami.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość.
6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano.
I gotowe!
Podajemy również z tartym serem grana padano.
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz